Još jedan razlog zbog kojeg pacijenti sa hepatitisom C trebaju apstinirati od alkohola

no alcoholVećina nas zna kako alkohol nije dobar za osobe koje imaju virus hepatitisa C. Kao dopuna sposobnosti alkohola da ubrza progresiju jetrenog oboljenja, sada postoji dokaz kako konzumacija alkohola za vrijeme antivirusne terapije može poništiti učinkovitost hepatitis C tretmana.

Ne postoje sumnje kako alkohol uništava jetru. Prema tome, svatko kome je novo dijagnosticirano kronično oboljenje jetre će dobiti upute od svog liječnika da kompletno izbaci konzumaciju alkohola. Budući da  savjet da se promjene navike ispijanja pića uvijek pronalazimo kod većine zdravstvenih pitanja, njegova važnost se nekako gubi kod onih kod kojih je ta promjena zapravo najvažnija. Nigdje nije toliko problematično nepoštivanje apstinencije od alkohola nego li kod osoba sa najčešćim uzrokom kroničnog jetrenog oboljenja u SAD, hepatitisom C. Za alkohol je poznato da ubrzava oštećenje jetre. Kao dopuna opasnosti od alkohola novo istraživanje kako konzumacija alkoholnih pića za vrijem eterapije za hepatitis C vjerojatno uništava šanse za uspješan tretman.

Dokazi pokazuju kako konzumacija alkohola pogoršava hepatitis C. Dva primjera:

1) Na osnovu studije iz New Yorka objavljene u rujnu 2007 godine u izdanju Journal of Clinical Gastroenterology, alkoholičari sa hepatitis C infekcijom imaju znatno ozbiljnije oboljenje jetre u usporedbi sa osobama koje ne konzumiraju alkohol a imaju hepatitis C.

2) Kao što je opisano u izdanju iz 2009 godine u Digestive and Liver Disease – službenom žurnalu Talijanske udruge gastroenterologa i Talijanske udruge za studiranje jetre – postoji dokaz kako zloupotreba alkohola ubrzava progresiju fibroze jetre i utječe na preživljavanje pacijenata sa kroničnim hepatitisom C. Čini se kako je to zbog kombinacije slijedeća četiri mehanizma.
  • Alkohol pojačava replikaciju virusa
  • Alkohol pojačava oksidativni stres
  • Alkohol inducira citotoksičnost (smrt stnica)
  • Alkohol narušava imunološki odgovor
Autori ove studije su zaključili kako apstinencija od alkohola može spriječiti progresiju kroničnog hepatitisa C u uznapredovano oboljenje jetre – kada postoje veće šansa za cirozu, rak jetre ili zatajenje jetre.

Osobama sa hepatitisom C je lako vidjeti alkohol kao najmanji problem i odbaciti sugestiju doktora za kompletnim prestankom konzumacije alkohola. Kao što je objavljeno u lipnju 2010 godine u žurnalu Drug and Alcohol Dependence, istraživači iz Filadelfije su otkrili kako interferonski tretman za eliminaciju hepatitisa C definitivno nije razlog pa odustajanje od apstinencije od alkohola.

Ova studija je istraživala da li alkohol narušava imunološku funkciju ljudskih jetrenih stanica, što može pojačati hepatitis C infekciju i replikaciju virusa. Istraživači su otkrili slijedeće:
  • Alkohol vrši supresiju prirodnog utjecaja interferona na jetru. (Naš imunološki sistem sadrži prirodni interferon koji nas štiti protiv oboljenja)
  • Alkohol potiče supresiju signalizacije citokina koji su negativni regulatori ekspresije interferona te zbog toga ometa djelovanje interferona.
Na osnovi ovih otkrića, autori su zaključili kako konzumacija alkohola doprinosi kronicitetu hepatitisa C i slabijoj učinkovitosti terapije bazirane na interferonu.

Neke osobe smatraju da je sve u redu sa hepatitisom C sve dok ne konzumiraju alkohol ili ga samo povremeno konzumiraju. Ovo jasno ukazuje kako je ta pretpostavka pogrešna. Svaka konzumacija alkohola može pogoršati hepatitis C infekciju te za one koji se nadaju da će izbaciti virus sa interferonskom terapijom, ne bi smjeli niti razmatrati terapiju ako planiraju konzumirati alkohol.



Reference:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17700425, Mechanisms of synergy between alcohol and hepatitis C virus, Singal AK, et al, Retrieved July 24, 2010, Journal of Clinical Gastroenterology, September 2007.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18602355, Alcohol and viral hepatitis: a mini-review, Gitto S, et al, Retrieved July 24, 2010, Digestive and Liver Disease, January 2009.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20646875, Alcohol impairs interferon signaling and enhances full cycle hepatitis C virus JFH-1 infection of human hepatocytes, Ye L, et al, Drug and Alcohol Dependence, June 2010.

http://www.substanceabusepolicy.com/content/2/1/4, Interferon alpha therapy for hepatitis C: treatment completion and response rates among patients with substance use disorders, Marilyn S. Huckans, et al, Retrieved July 24, 2010, Substance Abuse Treatment, Prevention and Policy, January 2007.









LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)