Studija otkriva kako je hepatitis B virus 10 puta učestaliji kod Korejanaca

HBVPrema programu praćenja koji se završio prošle godine, Amerikanci Korejskog porijekla koji žive u North  Yersey imaju najmanje 10 puta veću vjerojatnost da imaju hepatitis B nego li opća populacija.

Zdravstveni radnici sa Korejskog medicinskog programa iz Holy Name Medical Center su testirali 1656 odraslih Amerikanaca Korejskog porijekla od siječnja do studenog te su otkrili da je 3.2% sudionika bili nosioci oboljenja u usporedbi sa 0.3% kod opće populacije.

Medicinski stručnjaci su izjavili kako se to u stvari dobre vijesti: Očekivali su da 8-10% ima virus.

„Drago mi je da je to bilo niže nego li što smo mislili te da je prevalencija u padu,“ izjavio je dr. Chul S. Hyun, direktor Asian Liver Center. „Zadovoljni smo jer je veliki broj ljudi cijepljen.“

Za voditelje programa je bilo zapanjujuće da 700 osoba ili 42% sudionika nije cijepljeno što ih čini podložnim za virus.

„Još uvijek imamo puno posla,“ izjavio je Kyung-Hee Choi, direktor programa. „Ovih 42% je vrlo alarmirajuće  - pokušavamo kontaktirati te osobe u vezi cijepljenja.“

Prema Liver Care iz New Jersey približno 1.25 miliona osoba širom zemlje a 65000 u New Yersey ima kronični hepatitis B.

Medicinski stručnjaci su zbunjeni prevalencijom oboljenja u Azijsko-Američkoj zajednici. Procjene su kako je ona 8% u Kinesko-Američkoj i 12% u Vijetnamsko-Američkoj.

„To je misterija ali mi vjerujemo kako je oboljenje bilo prisutno tisućama godina u Aziji,“ izjavio je HYun. „Ali vam ne mogu reći zašto.“

Relativno niskom omjeru virusa kod Korejskih-Amerikanaca u New Jersey Hyun prepisuje uvjetima života.

„Osobe u visokoj socio-ekonomskoj klasi imaju manju učestalost zbog toga što su cijepljene i žive u dobrom zdravstvenom okruženju,“ izjavio je Hyun.

Od testiranih osoba, 53 su bili nosioci. Dva su imala rak jetre te su sada na terapiji.

Nosioci mogu uzimati antivirusne lijekove slično kao i osobe sa HIV kako bi se spriječilo ozbiljno oštećenje jetre.

Ali se svi nosioci nisu vratili na naknadno liječenje a približno dvije trećine od 700 podložnih infekciji se nije vratilo na cijepljenje, izjavio je Choi.

„Oko jedna trećina je došlo na cijepljenje. Trećina je izjavila kako je previše zaposlena a trećina je izjavila kako su stari i ne brinu o mogućnosti zaraze,“ izjavio je Choi. „Ali radimo na tome da ih dovedemo.“






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)