Kina ponovo izriče zabranu HBV testa za one koji traže posao

KinaKineska vlada je ponovno izrekla striktnu zabranu na hepatitis B testiranje za vrijeme pregleda prije zapošljavanja zbog toga što su puno kompanija prekršile pravila i zahtijevale testiranje na hepatitis B.

U izjavi ministarstva zdravstva je rečeno kako niti jednoj zdravstvenoj instituciji nije dozvoljena provjera hepatitis B statusa kao dio testiranja prilikom zapošljavanja bez obzira a li imaju odobrenje od osobe ili ne.

10 veljače Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo ljudskih resursa i socijalne sigurnosti je zajednički izdalo cirkularno pismo tražeći obustavu testiranja na hepatitis B za vrijeme zdravstvenih provjera za zapošljavanje u školama i širom zemlje.

Iznenađujuće, 63 kompanije su izjavile kako nikada ne bi razmišljale o zapošljavanju osoba sa hepatitisom B ili su bile nesklone takvim osobama.

Yu Fangqiang, ravnatelj Yirenping centra je izjavio kako takvi su prekršaji uglavnom rezultat blagih kazna za prekršaje te želja nekih zdravstvenih institucija za profitom.

Prema anketi, poslodavci bi bili kažnjeni sa 1000-10000 Yuana (152-1520 dolara) ako izgube tužbe u vezi pristranosti kod osoba sa hepatitisom B.

U međuvremenu, radnik će potrošiti puno vremena, energije i novca kako bi podnio tužbu i sakupio dokaze ako želi pobijediti.

Liu Xiaonan, izvanredni profesor sa China University of Political Science and Law je pozvao vladu da smisli poseban zakon te osnuje posebno povjerenstvo koje bi istražilo slučajeve diskriminacije kako bi se osigurala prava radnika.

U izjavi danoj u subotu, ministar zdravstva je također naredio pažljivu istragu svih slučajeva hepatitis B diskriminacije i obećao kako će otkriti prekršitelje te ih kazniti u skladu sa zakonom i pravilima.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)