Novi lijek za hepatitis C

HCVZnanstvenici u UK su razvili novi sastojak za borbu protiv hepatitisa C koji se može uzeti kao tableta.

David Pryde i njegov tim sa Global Research and Development, Sandwich su napravili novi sastojak koji aktivira imunološki sistem nazvan TLR7 (toll-like receptor 7) koji se bori sa infekcijom. TLR identificira stranu DNA kao što je virus te proizvodi proteine koji inhibiraju virusnu replikaciju.

300 miliona ljudi širom svijeta boluje od hepatitisa C. Virus koji uzrokuje oboljenje boravi u jetri te može dovesti do ciroze a neko oboljeli mogu trebati transplantaciju jetre. Trenutni tretman izliječi samo pola pacijenata i primjenjuje se intravenozno. Nedavno istraživanje se fokusiralo na povečanje učinkovitosti lijekova te na razvoj oralnog tretmana.

Prydeov tim je napravio heterocikličan analog baziran na strukturi purina, poznatog aktivatora TLR7 koji je i osnova trenutnih oralnih lijekova. „Najsnažniji TLR7 antagonist je na osnovi purina“ objasnio je Pryde. „Ali smo mi željeli dizajnirati snažan ne-purinski baziran antagonist kako bi maksimizirali šanse izbjegavanja neželjenog farmakološkog cilja.

Sastojci aktiviraju protein u imunološkom sistemu koji se bori sa hepatitisom C.

Kada su testirali sastojke protiv hepatitisa C, tim je otkrio kako je jedan od sastojaka, trifluorometil derivat, bio visoko selektivan protiv TLR7. Antagonist je također imao usporedive performanse sa ubrizganim alternativama kod doza ispod 50mg.

„Medicinskoj kemiji se često prigovara da  odustaje od sintetičke elegancije kako bi dobila pristup sastojcima. Pryde je ovo elegantno odbacio, postigavši i eleganciju i pristup,“ izjavio je Adam McCkuskey, stručnjak u dizajniranju i otkrivanju lijekova sa University of Newcastle, Australia.

Pryde i njegov tim se nadaju kako će napraviti bolje topivi antagonist kako bi povećali snagu prije nego što krenu na pokuse sa ljudima.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)