Ukinut patent za Rocheov lijek za hepatitis C

HCVU velikoj pobjedi za pacijente koja će osigurati bolji pristup lijekovima, Indijski Intellectual Property Appellate Board (IPAB) je ukinuo patent koji je odobren Roche za Pegasys, lijek koji se koristi za liječenje hepatitisa C. Nalog je uslijedio nakon zahtjeva koji je podnijela neprofitan organizacija iz Mumbaia, Sankalp Rehabilitation Trust, koja je osporila njegovo odbacivanje od strane Indijskog ureda za patente 2009 godine.

2006 godine Roche-ov Pegasys je bio prvi proizvod koji je patentiran u Indiji pod novim TRIPS mandatnim režimom. Pacijenti sa kroničnim Hepatitisom C koji trebaju šest mjeseci liječenja Pagasysom (pegilirani interferon alfa2a) su morali platiti 8752 dolara. Osim toga on se mora uzimati u kombinaciji sa ribavirinom čija je cijena 947 dolara.

To je vrlo značajan slučaj jer je prvi takav slučaj. Odbor je također zaključio da grupe pacijenata mogu osporiti vrijednost ranije odobrenih patenata.

Anand Grover, stariji savjetnik i direktor Lawyers Collective koji se pojavio u ime Sankalpa je izjavio, „ova pobjeda će pomoći raniji ulazak generičkih lijekova koji će vjerojatno biti jeftiniji. Ako se to desi, milioni osoba koje boluju od hepatitisa C, kako u Indiji tako i globalno će imati koristi. To je također povijesna odluka zbog toga što je to bio prvi patent koji je bio odobren na lijekove u Indiji od 1970 godine.“ Službenici Roche nisu bili raspoloživi za komentare.

Eldred Tellis, direktor Sankalp Rehabilitation Trust izjavio je „nadamo se kako će odsustvo barijere patenta potaknuti konkurenciju kod generičkih lijekova koja će smanjiti cijenu ovog toliko potrebnog lijeka za osobe koje boluju od hepatitisa C. Također se nadamo kako će vlada poduzeti konkretne poteze u omogućavanju pristupa ovom lijeku.“

Neprihvatljivo je da ljudi umiru od hepatitisa C zbog toga što si ne mogu priuštiti taj lijek.“

Zbog zabrinutosti u vezi utjecaja na pristup lijekovima, Sankalp (organizacija koja pruža podršku u liječenju i rehabilitaciji) je podnijela zahtjev koji osporava odobrenje patenta.

Hepatitis C predstavlja veliki zdravstveni problem u Indiji i u svijetu. Procjenjuje se kako je 10-12 milion osoba (na nacionalnoj razini) u Indiji uključujući 50% korisnika intravenskih narkotika te 90% korisnika intravenskih narkotika na sjeveroistoku zemlje inficirano sa hepatitisom C. Ako se ne liječi, hepatitis C može dovesti do ciroze jetara, karcinoma jetara i zatajenja jetara.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)