U Pakistanu 12 miliona inficiranih sa hepatitisom

HBV HCVU Pakistanu je raširenost hepatitisa B 2.6% a hepatitisa C 4.8%. Trenutno je 12 miliona osoba inficirano ovim oboljenjima. Glavni razlog za širenje hepatitisa ja učestala upotreba terapijskih injekcija, ponovna upotreba igala, transfuzija sa neprovjerenom krvi, neodgovarajuća praksa sterilizacije i slabo upravljanje bolničkim otpadom.

Izvanredni profesor na LRH Dr Javed Iqbal Farooqi i predsjednik Association of Pakistani Physicians of North America (APPNA) inicijative za hepatitis Dr Maqbool Arshad su izrazili ove poglede za vrijeme govora jednodnevnog simpozija na temu „Strategije epidemije i kontrole hepatitisa u Khyber Pakhtunkhwa“.

Simpozij je bio organiziran od strane KMU u zajedničkoj suradnji sa odjelom za zdravstvo Khyber Pakhtunkhwa i APPNA sa ciljem kreiranja svjesnosti o liječenju i prevenciji hepatitisa.

Govornici na simpoziju su izjavili kako širenje hepatitisa može biti lako zaustavljeno kreiranjem velikog opsega svjesnosti u javnosti.
Govoreći o uzrocima širenja hepatitisa B i C govornici su rekli su upotreba korištenih injekcija, nesigurnih seksualnih odnosa, neprovjerena transfuzija krvi, brijanje sa kontaminiranim britvicama, tetoviranje, kontaminirani instrumenti putujućih stomatologa, neprovjerene intravenske infuzije, otpad na bolničkim odjelima i nepropisno sakupljanje uzoraka krvi su među vodećim čimbenicima koji pridonose širenju oboljenja. Prihvaćanjem jednostavnih preventivnih mjera može se kontrolirati širenje oboljenja.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)