Indonezija kao prikrivena hepatitis C vremenska bomba

HCVU 2007 godini Indonezijsko ministarstvo zdravstva je procijenilo kako više od 7 miliona Indonežana (više od 2%populacije) ima hepatitis C. Kod približno polovice osoba inficiranih sa hepatitisom C može doći do progresije u kronično oboljenje jetara a kod jedne trećine može doći do razvoja fibroze ili karcinoma. Osobe inficirane sa HIV koje si ubrizgavaju narkotike su posebno osjetljive zbog toga što HIV utrostručuje rizik od jetrenih oboljenja i smrti.

Suhendro Sugiharto, voditelj programa the Indonesian Drug Users' Network (PKNI) je prijavio kako korisnici intravenskih narkotika često nemaju pristup strategijama za umanjivanje šteta koje služe za prevenciju hepatitisa C te preporučenom tretmanu za hepatitis C. PKNI istraživanje kod narkomanskih zajednica u 8 gradova u Indoneziji je otkrilo kako je skoro dvije trećine narkomana dobilo usluge u vezi smanjenja štete ali polovica od onih koji su imali pristup usluzi nikada se nije testirala na hepatitis C i nije dobila informacije o tretmanu.

Kako bi odradili odgovarajući hepatitis C tretman, pacijenti trebaju dijagnostičke testove koji koštaju do 580$, tri puta više od prosječne plaće u Indoneziji. Svaki od 6 hepatitis C genotipova ima drugačiji odgovor na tretman. Farmaceutske kompanije Merck i Roche imaju licencu za pružanje hepatitis C tretmana u Indoneziji i ostalim zemljama jugoistočne Azije. PKNI i ostali međunarodni zagovornici su nedavno zahtijevali da Merck i Roche smanje cijene kako bi se omogućio povećani pristup hepatitis C tretmanu.

Vlada u Indoneziji pruža određeni oblik javne podrške ze hepatitis C tretman kroz programe osiguranja za vladine zaposlenike, zaposlenike u određenim poslovima te osobe sa niskim primanjima. Ipak, stanovnici Indonezije ili ne znaju za raspoložive programe ili ne ulaze u kvalifikaciju za njih.

Ministar zdravstva Indonezije Nafsiah Mboi je objavio kako javno zdravstveno osiguranje pokriva tretman za hepatitis C od početka 2014 godine. Ministarstvo zdravstva je osnovalo nacionalni program fokusiran na hepatitis C 2011 godine te će početi sa njegovom implementacijom između 2015 i 2019 godine.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)