Studija istražuje načine za obnavljanje imuniteta kod kronične hepatitis C infekcije

HCVVirus hepatitisa C otima tjelesni imunološki sistem ostavljajući T-stanice u nemogućnosti funkcioniranja. Nova studija kod životinjskih modela sugerira kako blokiranje proteina koji pomaže u djelovanju virusa može obnoviti imunološku funkciju omogućujući tijelu da se bori sa infekcijom. Rad koji je predvodio tim sa Research Institute at Nationwide Children's Hospital i Emory University, objavljen je 26 kolovoza u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prethodne studije su pokazale kako tretman antitijelima koji inhibiraju protein (zvana programirana smrt stanica 1, „programmed cell death 1 - PD-1“), može smanjiti tumor kod ljudi. Ovaj novi rad sugerira kako anti-PD-1 antitijela mogu biti jednako efikasni kod liječenja hepatitisa C i ostalih tvrdokornih ljudskih virusnih infekcija, izjavio je dr. Christopher Walker, stariji autor studije i direktor Center for Vaccines and Immunity.

PD-1 je regulacijski protein koji pomaže održavanju imunološkog sistema. Uobičajeno, PD-1 djeluje kao prekidač koji isključuje imunološki odgovor kada je infekcija pod kontrolom. Neki virusi kao što je HCV utječu da se PD-1 isključi tako da T stanice izgube svoje svojstvo za borbu sa infekcijom što je stanje koje znanstvenici zovu „iscrpljivanje T-stanica“. Rezultat je dugoročna prisutnost HCV u jetrima što povećava rizik od ciroze, karcinoma jetara i ostalih ozbiljnih oboljenja.

Istraživači su tretirali životinjske modele sa tvrdokornom HCV infekcijom sa učestalim dozama anti-PD-1 antitijela. Iako je odgovor bio različit, jedna životinja je pokazala dramatičan porast aktivnosti HCV specifičnih T stanica u jetrima prije terapije što bi moglo značiti da terapijski uspjeh zavisi o količini HCV specifičnih T stanica u jetrima prije tretmana.

„Naša je pretpostavka kako ove T stanice ostaju u jetrima još godinama u nivou dovoljno niskom za detekciju prije tretmana a imaju kapacitet za ekspanziju prije tretmana,“ izjavio je dr. Walker. „Životinje koje su imale odgovor na terapiju su imale opsežan, jaki odgovor za vrijeme rane akutne faze infekcije. Ovo sugerira kako je jedan od pretskazatelja odgovora na anti-PD-1 antitijela kvaliteta odgovora T stanica kada se dogodi odgovor na početnu infekciju.“

Još jedno zanimljivo otkriće je bio učinak antitijela na CD4+ T stanice, pomagačke stanice koje potiču razvoj ubojitih T stanica zvanih CD8+ koje imaju za cilj uništavanje virusom inficiranih stanica. Jedna od značajki kronične HCV infekcije je kolaps CD4+ stanica.

„Nemamo informacija da li je signalizacija PD-1 primarni mehanizam za utišavanje pomagačkih stanica tako da oporavak odgovora CD4+ pomagačkih stanica na ovom nivou pruža neki indirektni dokaz kako signalizacija PD-1 također narušava pomagačke stanice,“ izjavio je dr. Walker.

Zbog toga što je većina istraživanja fokusirana na razvoj HCV antivirusnih terapija, vrlo je vjerojatno kako ova nova otkrića mogu imati veliki učinak na tretman kroničnog hepatitisa B (HBV) nego li na virus koji je proučavan u ovom eksperimentu, izjavio je dr. Walker.

„Kronični hepatitis B je čak veći javno zdravstveni problem nego li HCV a direktno djelujući lijekovi kontroliraju ali ne eliminiraju virus,“ izjavio je. „Imunološka rekonstrukcija je sveti gral za HBV.“

Prema kraju, tim dr. Walkera planira istražiti zašto terapija anti-PD-1 antitijela ponekad uspije a ponekad ne. Posebno žele znati koju ulogu igra kvalitete imuniteta T stanica u terapijskom odgovoru.

„Postoji velika varijacija snage imuniteta T-stanica kada su osobe po prvi puta inficirane sa virusom a on varira od vrlo jakog i stalnog do nikakvog,“ zabilježio je dr. Wakler koje je također profesor pedijatrijske i molekularne virologije, imunologije i medicinske genetike pri Ohio State University.

„Osobe sa vrlo jakim stalnim odgovorim imaju tendenciju za izlječenje virusa. Sve manje od toga i virus je i dalje prisutan,“ izjavio je dr. Walker. „Ova studija sugerira da ako je veš odgovor T-stanica na početnu infekciju dobar ali ne dovoljno dobar da odstrani virus, tada bi godinama kasnije mogli imati odgovor na PD-1 blokadu. Ako je vaša početna akutna faza odgovora T-stanica ograničena i slaba, postoji manja mogućnost da će PD-1 blokada djelovati.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)