Djeca također imaju hepatitis C

HCVNisu samo odrasle osobe oni koji su inficirani sa virusom hepatitisa C. Istraživanja pokazuju kako su propuštena većina slučajeva kod djece.

Nakon što je desetljećima virus hepatitisa C prolazio nezapažen u glavnim institucijama, ovo oboljenje se konačno počinje prepoznavati kao glavni zdravstveni problem. Procijenjeno je da je pet puta više Amerikanaca inficirano sa hepatitisom C nego li sa virusom HIV, virusom koji uzrokuje AIDS a ipak se HCV ne testira rutinski. To je šteta jer što se ranije počne sa hepatitis C tretmanom postoje bolje šanse za eliminaciju virusa. Iako prevencija, detekcija i tretman hepatitisa C sada dobivaju zamah, ovi napori imaju primarno za cilj odrasle osobe. Nadamo se da će pokrenuto istraživanje potaknuti medicinsku zajednicu da proširi hepatitis C edukaciju i svjesnost o hepatitisu na djecu.

Prevalencija kod djece

Vjerojatno zbog toga što manje djece ime hepatitis nego li odrasle osobe, profesionalno medicinsko osoblje rijetko ga razmatra kao mogućnost kod djece. Stručnjaci procjenjuju kako je slijedeće statističke podatke kod djece sa virusom u SAD:

  • 0.2% djece mlađe od 12 godina ima HCV
  • 0.4% djece starosti između 12-19 godina ima HCV
  • Približno 240,000 djece je inficirano sa HCV

Iako je broj novih HCV infekcija kod odraslih osoba upadu, nastavlja se pojava novih infekcija kod djece, većinom ka rezultat toga što su rođene od strane majki inficiranih sa hepatitisom C.

O istraživanju

Dr. Aymin Delgado-Borrego, gastroenterolog-pedijatar docent na pedijatriji iz University of Miami Miller School of Medicine je proveo istraživanje o manjku svjesnosti odjeci sa hepatitisom C.

Država Florida je odabrana za Delgado-Borrego studiju jer je jedna od nekoliko koja zahtjeva da se svi slučajevi HCV prijave lokalnom odjelu za zdravstvo. Na osnovi procjena koliko je djece u SAD inficirano sa HCV, istraživači su očekivali da će pronaći više od 12,000 slučajeva pedijatrijskog HCV u Floridi. Umjesto toga, pronašli su slijedeće:

  • 1755 identificiranih slučajeva pedijatrijskog hepatitisa C u Floridi – samo 14.4% očekivanog broja slučajeva
  • Samo približno 1.2% djece sa hepatitisom C je primalo tretman od strane pedijatrijskog hepatologa.

Prema Delgado-Borrego, „Naša studija je pokazala pomanjkanje adekvatne identifikacije infekcije sa hepatitisom C kod djece a koja može biti rasprostranjena u cijeloj zemlji. Ne samo kako je postojao manjak odgovarajuće identifikacije hepatitisa C kod djece nego je i među djecom koja su identificirana u postotku koji primaju medicinsku njegu izuzetno i neprihvatljivo nizak.“

Zbog čega HCV kod djece prolazi nezapaženo

Bez obzira na starost, oni identificirani sa hepatitisom C rijetko imaju simptome sve dok ne dođe do progresije u uznapredovano jetreno oboljenje. U koliko postoje simptomi, oni su uobičajeno neodređeni (kao umor ili bol u abdomenu) i zob toga se lako odbacuju. Zbog toga što se hepatitis C prenosi krvnim kontaktom, nije čudno da se rijetko razmatra dijagnosticiranje kod djece.

Zdravstveni djelatnici vjeruju kako se približno 60% HCV infekcije kod djece događa prilikom rođenja, prijenosom sa majke na dijete. Opisana kao vertikalni prijenos, samo 4 od svakih 100 novorođenčadi rođenih od majki sa hepatitisom C postaje inficirano. Iako postoji relativno mala vjerojatnost, veliki dio osoba sa hepatitisom C ne zna da je inficirano a to uključuje i buduće majke. Iako postoje male šanse za vertikalni prijenos, testiranje na hepatitis C još uvijek nije dio rutine u pred-porođajnoj njezi.

Što se tiče ostalih 40% djece sa HCV, porijeklo infekcije ostaje kod većine nepoznato. Neki nagađaju kako su tinejdžeri možda uključeni u visoko rizična ponašanja kao što su intravensko korištenje narkotika, dijeljenje narkomanske opreme ili tetoviranje ili piersing kod nelicenciranih izvođača u ne sanitarnim uvjetima.

Nadamo se kako će Delgado-Borrego studija poslužiti kao crvena zastava za roditelje te praktičare opstetričke i pedijatrijske medicine. Sa shvaćanjem kako bi provođenje pred-porođajnog testiranja na hepatitis C trebalo biti rutina, novorođenčad rođena sa virusom bi trebala ranije dobiti pomoć. Dodatno, hepatitis C bi se trebao smatrati diferencijalnim dijagnostičkim izborom za djecu ili tinejdžere koji se žale na umor ili bol u želucu. Ove promjene u svjesnosti o HCV će dati inficiranoj djeci bolje šanse za borbu sa virusom prije nego li što bolest uznapreduje.


Autor originalnog teksta:
Nicole Cutler L.Ac.

Reference:

http://www.ahealthyme.com/topic/hepcyouth, Youth and Hepatitis C, Paige Bierma, Retrieved May 16, 2010, Blue Cross and Blue Shield of Massachusetts, Inc, 2010.
http://www.cdc.gov/hepatitis/c/cfaq.htm, Hepatitis C FAQs for the Public, Retrieved May 16, 2010, Centers for Disease Control and Prevention, 2010.
http://www.hcvadvocate.org/hcsp/articles/hcv_children_2006.html, Hepatitis C in Children: Update 2006, Philip Rosenthal, MD, Retrieved May 16, 2010, Hepatitis C Support Project, 2010.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/print/news/fullstory_98295.html, Many Kids With Hepatitis C Are Missed, Retrieved May 15, 2010, HealthDay,

LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)