U Europi je hepatitis smrtonosniji nego li HIV

hbv hcv hivPrema rezultatima The Global Burden of Disease Study iz 2010 godine u Europskim zemljama mortalitet od virusnog hepatitisa je značajno veći nego li HIV/AIDS a to je po prvi puta objavljeno na međunarodnom kongresu o jetrenim oboljenjima.

GBD 2010 je najnovija verzija velike epidemiološke studije financirane od strane Bill and Melinda Gates Foundation i koordinirana od strane Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) sa University of Washington.

U EU je u 2010 godini bilo 10 puta više smrtnih slučajeva zbog virusnog hepatitisa nego li onih povezanih sa HIV. Procjenjuje se kako virus hepatitisa C (HCV) i hepatitisa B (HBV) uzrokuje skoro 90,000 smrtnih slučajeva svake godine u EU (HCV skoro 57,000 a HBV skoro 31,000 smrtnih slučajeva), dok samo 8,000 smrtnih slučajeva kao uzrok ima HIV/AIDS.

Predstavljajući ove provokativne brojke, pod tajnik EASLa Dr. Laurent Castera iz odjela za hepatologiju Hôpital Beaujon u Parizu je izjavio: „GBD 2010 označava ključni doprinos razumijevanju sadašnjih i budućih zdravstvenih prioriteta za zemlje i svjetsku zajednicu. Iako HIV/AIDS nesumnjivo ostaje ključni globalni zdravstveni prioritet, veći mortalitet od virusnog hepatitisa nego li od HIV/AIDS u EU znači da se hepatitis B i C moraju jasno svrstati među globalne i lokalne zdravstvene prioritete.“

„Potrebni su dodatni resursi za sprječavanje, detekciju i liječenje hepatitisa B i C kako bi se odgovorilo na neravnotežu kod većine spriječivih uzročnika smrti ljudi,“ dodao je Dr Castera.

The Global Burden of Disease Study 2010 je najveći sustavni napor učinjen kako bi se opisala globalna distribucija i uzroci velikog spektra glavnih oboljenja, ozljeda i faktora rizika za zdravlje. GDB 2010 je skupio približno 291 oboljenja i ozljeda i 1,160 sekvela u identificiranju uzroka smrti ljudi u svijetu.

Koristeći nivoe u zemljama te regionalne uzročnike smrti, mortalitet koji je pripisan HBV, HCV te HIV/AIDS u periodu 1990-2010 godine je bio uspoređen u cijeloj Europi, po regijama te po specifičnim zemljama. Ova otkrića su nakon toga bila uspoređena sa globalnim trendovima.

Globalno je došlo do povećanja smrti od hepatitisa i HIV u periodu od 1990-2010 godine sa rangiranjem HIV na šestom mjestu (1.47 miliona smrtnih slučajeva) te kombinacije hepatitisa B i C na devetom mjestu sa 1.29 miliona smrtnih slučajeva u 2010 godini.

Iako su smrti od HIV u EU pale za više od pola u kasnijim devedesetim godinama prošlog stoljeća, u istočnoj Europi je došlo do velikog porasta mortaliteta od HIV. „Ovo na neki način objašnjava zbog čega se mortalitet od virusnog hepatitisa ne pojavljuje na većem mjestu od HIV/AIDS u ostalim područjima izvan EU,“ zaključio je Dr Castera.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)