Tvornički omekšivači i vaša jetra

tvornički omekšivačJavnost je često krivo informirana kod mišljenja da su tvornički omekšivači higijenski i neophodni. Ipak, činjenice otkrivaju kako osobe sa jetrenim oboljenjem imaju puno razloga da pronađu alternative komercijalnim tvorničkim omekšivačima.

Kao organ koji je primarno zaslužan za detoksifikaciju, jetra mora filtrirati kemikalije sa kojima se susrećemo svaki dan. Iako uobičajeno mislimo na toksične kemikalije kao na prljave, nepozvane supstance u našim životima, neke od njih su sasvim suprotno. Tvornički omekšivači predstavljaju utjelovljenje ove zagonetke zbg toga što ih mi odabiremo da bi učinili da naše rublje miriše čisto i osjeća mekano. Nažalost, komercijalni tvornički omekšivači su prepuni toksičnih kemikalija stavljajući dodatni i nepotrebni teret detoksifikacije na jetru.  

tvornički omekšivačiDok je minimizirajući kontakt sa toksinima uobičajeno preporučen kod djece, starije osobe i one sa narušenim imunološkim sistemom, on je također bitan kod osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem. To je bitno zbog toga što bitka sa kroničnim oboljenjem jetre sama po sebi predstavlja opterećenje za jetru koja se mora boriti sa dužnostima detoksifikacije. Dodatno, osobe sa kroničnim oboljenjem jetre većinom imaju upalu jetre ili ožiljke koji smanjuju raspoloživu površinu za filtriranje toksina. Sa smanjenim brojem jetrenih stanica za filtriranje toksina, osobe sa jetrenim oboljenjima su podložnije nakupljanju toksina u krvotoku. U zavisnosti od veličine nakupina, može se pojaviti velika količina potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Neke od najgorih nuspojava koje uključuju toksine u krvotoku uključuju degradaciju centralnog nervnog sistema.

Većina Američkih kućanstava smatra kako njihovo rublje treba tvorničke omekšivače. Oni su popularni jer su potrošaču uvjereni kako su tvornički omekšivači jedini način da:
  • Uklone statički elektricitet
  • Učine odjeću mekanom
  • Učine da odjeća miriše čisto i svježe
Nažalost, većina popularnih marki tvorničkih omekšivača sadrži toksine i karcinogene (supstance koje uzrokuju karcinom). Prema Allergy and Environmental Health Association, tvornički omekšivači u obliku tekućine i suhih rubaca su „najtoksičniji proizvodi koji su proizvedeni za svakodnevnu kućnu upotrebu“.

tvornički omekšivači

Napravljeni da se zadržavaju na posteljini i odjeći, kemikalije u tvorničkim omekšivačima se vrlo sporo otpuštaju. Dok otpuštanje ovih kemikalija u zrak kreira prijatni miris, oni se također inhaliraju u pluća osoba u blizini i apsorbiraju preko kože osoba koje su u direktnom kontaktu sa tvarima. Osobe koje učestalo koriste tvorničke omekšivače mogu primijetiti kako su njihovi ručnici izgubili sposobnost upijanja te kako se njihove mašine za rublje lako začepe. Ove dvije uobičajene brze posljedice tvorničkih omekšivača u obliku listova su direktni rezultat kemijskih ostataka tvorničkih omekšivača. Neki proizvođači mašina za pranje rublja čak upozoravaju potrošače da ne upotrebljavaju tvorničke omekšivače u obliku listova ili uključe klauzulu o tome kako će upotrebom kemijske sušilice u obliku listova izgubiti garanciju.

Otkrivene u većini komercijalnih tvorničkih omekšivača, jetra mora ovih devet kemikalija filtrirati a oni se ili smatraju toksinima ili karcinogenima. Dodatno, za sedam od njih je poznato da oštećuju jetru:
  1. Benzil acetat – kancerogen
  2. Alfa-terpineol – toksin koji utječe na živčani sustav
  3. Benzil alkohol - toksin koji utječe na živčani sustav
  4. Etil acetat – oštećuje jetru
  5. Kloroform – pojačava jetrene poremećaje te je i toksin koji utječe na živčani sustav
  6. Pentan - toksin koji utječe na živčani sustav
  7. Etanol - toksin koji utječe na živčani sustav
  8. Linalool – kancerogen i toksin koji utječe na živčani sustav
  9. Limonen - kancerogen
Osim udisanja aromatskih molekula koje u zrak otpuštaju ovi toksini, koža koja dolazi u kontakt sa odjećom ili posteljinom osušenom sa tvorničkim omekšivačima apsorbira kemikalije preko kože. Kemikalije se posebno apsorbiraju za vrijeme znojenja, kada je tijelo mokro a pore otvorene. Temperature koje se koriste u uređajima za pranje čine te supstance još štetnijim. Dodatni rizik nastaje zbog toga što su većina kemikalija još opasnije kada su zagrijane što se uobičajeno dešava u mašinama za pranje rublja.

Oni koji su svjesni toksičnosti tvorničkih omekšivača za jetru preporučaju slijedećih pet alternativa za smanjivanje statičkog elektriciteta, omekšavanje tkanine i osiguravanje svježeg mirisa posteljine:
  1. Rastopite 1/2 šalice sode za kuhanje u vodu mašine za pranje prije dodavanja robe. Soda za kuhanje djeluje kao omekšivač vode što ima za rezultat mekanu odjeću.
  2. Umjesto sode za kuhanje, dodajte šalicu bijelog octa vodi za pranje kako bi omekšali odjeću. Ako morate koristiti izbjeljivač, nikada u isto vrijeme nemojte stavljati ocat: ocat i bjelilo dovode do reakcije koja stvara toksična isparavanja.
  3. Zbog toga što proizvode statički elektricitet, nemojte stavljati sintetičke tkanine u sušilicu. Umjesto toga ih objesite da se osuše.
  4. Prirodni omekšivači tkanina se mogu kupiti u većini prodavaonica zdrave hrane. Budite na oprezu od komercijalnih tvorničkih omekšivača koji se prodaju kao „prirodni“ ili „bez mirisa“ zbog toga što to nije isto što i bez kemikalija.
  5. Za dodavanje mirisa cvijeća u rublje, stavite kap ili dvije esencijalnih ulja na opranu robu i ubacite ju u sušilicu.
Komercijalno prodavani tvornički omekšivači su puni kemikalija koje mogu opteretiti za jetru te mogu predstavljati stvarnu prijetnju za osobe koje bore sa kroničnim oboljenjima jetre. Pomozite svojoj jetri izbjegavajući toksine i karcinogene u ovim proizvodima. Umjesto toga, razmotrite alternative koje će vam omogućiti da održite vašu odjeću mekanom, eliminirajući statički elektricitet i osiguravajući da vaša posteljina miriše čisto.



Reference:

http://nj.gov/health/eoh/rtkweb/documents/fs/1476.pdf , Hazardous Substance Fact Sheet: Pentane, Retrieved August 1, 2010, New Jersey Department of Health, 2010.

http://realmama.org/2010/05/laundry-a-toxic-load-on-your-family-the-environment/, Laundry: A Toxic Load on Your Family & the Environment, Kari Jermansen Martin, Retrieved August 1, 2010, Real Mama — Healthy Planet, Healthy Families, 2010.

http://www.care2.com/greenliving/6-natural-alternatives-to-toxic-fabric-softeners.html, 6 Natural Alternatives to Toxic Fabric Softeners, Michelle Schoffro Cook, Retrieved August 1, 2010, Care2.com, Inc., 2010.

http://www.care2.com/greenliving/8-toxins-lurking-in-your-fabric-softener.html, 8 Toxins Lurking in Your Fabric Softener, Michelle Schoffro Cook, Retrieved August 1, 2010, Care2.com, Inc., 2010.

http://www.ei-resource.org/expert-columns/dr.-gloria-gilberes-column/take-a-whiff-of-this!-%28part-2%29-/, Take a Whiff of This! (Part 2) - Fabric Softeners, Gloria Gilbere, ND, DAHom, PhD, Retrieved August 1, 2010, The Environmental Illness Resource, 2010.

http://www.herc.org/hhc/MCSfactfict.html#FabSoft, Chemicals Found in Fabric Softeners, Julia Kendall, Retrieved August 1, 2010,The Healthy Housing Coalition, 2010.





Izvor:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)