Magnetska rezonanca mozga otkriva primjetne nepravilnosti u gustoći tkiva mozga kod pacijenata sa cirozom bez jasne hepatične encefalopatije

magnetska rezonancaPacijenti sa cirozom imaju prisutnu manju gustoću mozga u mnogim područjima sive i bijele tvari što pokazuje jasnu povezanost između prostiranja i veličine smanjene gustoće područja mozga i ozbiljnosti moždane disfunkcije, što je vrlo slično sa lezijama primijećenim kod Alzheimerovog oboljenja sugerirajući kako to može predstavljati organske lezije.“

48 pacijenata sa cirozom bez jasne encefalopatije i 51 zdrava osoba su bili odabrani po starosti i spolu. 17 pacijenata je imalo povijest sa jasnom hepatičnom encefalopatijom, osmero njih je imalo minimalnu hepatičnu encefalopatiju prilikom uključivanja, deset ostalih pacijenata je imalo minimalnu hepatičnu encefalopatiju prilikom uključivanja ali bez povijesti sa jasnom hepatičnom encefalopatijom a 21 pacijent nije imao niti jedno od ovih obilježja.

Pacijenti sa cirozom su prikazali smanjenu moždanu gustoću u mnogim područjima sime i bijele tvari. Proširenje i veličina zahvaćenog područja je bila veća kod pacijenata sa alkoholnom cirozom nego li kod onih sa post-hepatičnom cirozom i i direktno je povezana sa stupnjem zatajenja jetre i moždanom disfunkcijom (procijenjena sa neurofiziološkim testovima i prethodnom jasnom hepatičnom encefalopatijom). Dvanaest dodatnih pacijenata sa cirozom koji su prošli transplantaciju jetre je bilo proučeno nakon srednjeg vremena od 11 mjeseci (7-50 mjeseci) nakon transplantacije netre. U vrijeme transplantacije jetre, tri pacijenta su pripadala klasi A Child-Pugh klasifikacije, petorica klasi B a četvoro klasi C. U usporedbi sa zdravim osobama, kod pacijenata sa transplantiranom jetrom su se pokazala područja smanjene moždane gustoće kako kod sive tako i kod bijele tvari.

Rezultati ukazuju kako je gubitak gustoće moždanog tkiva uobičajen kod ciroze, napreduje za vrijeme oboljenja a veći je kod pacijenata sa poviješću hepatične encefalopatije te je prisutan nakon transplantacije jetre. Fiziopatološka značajnost te klinička važnost ove nepravilnosti ne može biti potvrđena iz trenutne studije.

PDF dokument



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)