Nove tablete koje direktno djeluju na hepatitis C po prvi put u UK

HCVNa tržištu u UK se po prvi put pojavila nova tableta koja ima direktni cilj hepatitis C.

U kliničkim pokusima, dodavanje Victrelisa standardnoj terapiji povećava do tri puta broj kroničnih pacijenata koji su se izliječili.

Hepatitis C je krvlju prenosiva infekcija koja napada jetru. Uobičajeno se prenosi preko dijeljenja igala kod konzumenata narkotika, piersingom i tetoviranjem.

Virus se također može prenijeti transfuzijom krvi ali je kontrola davatelja od 1991 godine u UK to spriječila. Prijenos seksualnim kontaktom je izuzetno rijedak.

Infekcija je poznata kao „tiha epidemija“ zbog toga što može proći desetljeće do pojave bilo kakvih simptoma. U konačnici virus može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetre ili karcinom jetre.

Vjeruje se kako je približno 216000 kronično inficirano sa hepatitisom C ali puno njih ne zna da su inficirani.

Sve do sada, glavno liječenje se oslanjalo na pojačavanje imunološkog sistema kako bi se borio sa infekcijom.

Victrelis, jedan iz klase lijekova zvanih inhibitori proteaze se razlikuje po tome što direktno napada virus.

Charles Gore, izvršni ravnatelj Hepatitis C Trust je izjavio: „Hepatitis C je nazvan tiha epidemija zbog toga što stotine tisuća osoba nosi u sebi taj virus a velika većina ne zna da su inficirani.“

„Može proći desetljeća do pojave simptoma hepatitisa C a kada se pojave, već je došlo do oštećenja jetre. Podizanje svjesnosti o stanju te testiranja što više osoba je od velike važnosti ali mi također trebamo učinkovite tretmane jednom kada je bolest dijagnosticirana.“LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)