Virus hepatitisa G može prouzročiti rak jetre

hepatitis GVirus hepatitisa G je otkriven 1995 godine. Provedeno je tek nešto malo straživanja a Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ga je 1997 godine označila kao bezopasnog. Istraživači u Saudijskoj Arabiji, pišući za International Journal of Immunological Studies su predstavili dokaze koji sugeriraju kako je to možda bila pogrešna odluka. Oni tvrde kako je prijenos virusa preko donirane krvi nije bio provjeren na virus kao i infekcije preko ostalih načina prijenosa što je dovelo do povećanja broja ciroza jetara i karcinoma jetara.

Virus hepatitisa G (HGV) je preimenovan u GB virus C (GBV-C) a on pripada virusu iz porodice Flavivirusa ali mu još nije pridružen rod. Interesantno, neki dokazi sugeriraju kako ko-infekcija sa virusom AIDS, HIV nekako pojačava imunološki sistem kod tih pacijenata. Ipak, učinak virusa na jetru inače zdravih pacijenata zabrinjava Mughis Uddin Ahmeda iz King Abdulaziz bolnici u Al-Ashi u Saudijskoj Arabiji. On naglašava da zbog toga što je FDA 1997 godine označila da virus ne uzrokuje zdravstvene probleme kod ljudi, donirana krv se ne pregledava na taj virus.

Ipak, Mughis Uddin Ahmed je proveo recenziju znanstvene literature u proteklih 16 godina koja pokazuje visoku prevalenciju virusa širom svijeta. Staviše, postoji korelacija infekcije sa tim virusom i hepatitisa, ciroze jetre te moguće povezanosti sa karcinomom jetre. Mughis Uddin Ahmed je također otkrio očitu povezanost sa hematološkim poremećajima i hematološkim malignostima.

Zbog ovog razloga, on sugerira kako treba provesti istraživanje ovog virusa kako bi se utvrdilo da li je ljudski patogen i virusno karcinogen. On također preporuča kako bi ponovo trebalo uvesti testiranje donirane krvi na ovaj virus nego li da zdravstveni djelatnici neuko prenose virus primateljima krvi riskirajući isti omjer smrtnosti viđen kod hepatitis C virusa koji je prenijet sa davatelja na primatelja sve dok nije prihvaćeno testiranje krvi.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)