Kemijski razlozi za vježbanje osoba sa hepatitisom C

aerobikJedna od biokemijskih posljedica fizičke aktivnosti je u tome da pomaže osobama sa hepatitisom C da održe zdravlje jetre.

Sve smo to već ranije čuli – ključ za dugi život je pravilna prehrana i vježbanje. Ova izreka je ponavljana toliko puta sa je izgubila na svojoj važnosti. Zbog toga što izbor stila života može biti od izuzetnog utjecaja na progresiju kronične hepatitis C infekcije, osobe sa virusom će vjerojatno dobiti savjet o prehrani i vježbanju. Umjesto da dozvolite da se zbog savjeta o prehrani i aktivnostima izgubite u svakodnevnom ponavljanu isti, novi pogled na jedan od ovih elemenata vas mogu inspirirati da obnovite zavjet o zdravlju jetre.

Osim dobivanja zapovjedi kako treba živjeti, detaljnija informacija o tome zašto prilagodba na određeni stil života može pomoći u borbi sa hepatitisom C može motivirati osobe da stvore nove navike. Ovo je posebno važno kada se shvati kako redovito vježbanje potiče kemijske promjene u tijelu što je najvažnije ako želimo imati dobro zdravlje a imamo hepatitis C.

Antioksidanti i hepatitis C

Učeći kako upravljati zdravljem sa progresivnim virusom kao što je hepatitis C, otkrivanje uloge antioksidanta u borbi sa staničnom oksidacijom je neizbježno.  

Stanična oksidacija se dešava kada kisik ili oboljenje prekomjerno razlažu supstance proizvodeći slobodne radikale (negativno nabijene elektrone koji više nisu vezani za svoje atome). Slobodni radikali kreiraju kemijsku nestabilnost koja poziva drugi atom ili molekulu da se lako veže sa njima. Rezultat ovog poziva je kemijska reakcija koja mijenja stanicu a koja je u stanju oštetiti zidove stanice, staničnu strukturu te genetski materijal unutar stanica. Ovaj proces (stanična oksidacija) se može uočiti kod propadanja staničnog tkiva kod hepatitisa C

Kao antiteze oksidaciji, antioksidanti smanjuju, neutraliziraju i sprječavaju oštećenja od strane slobodnih radikala. Oni to primarno postižu pažljivom interakcijom sa slobodnim radikalima kako bi prekinuli oksidativni proces prije nanošenja štete.

Glutation

Ponekad spominjan kao kralj oksidanata, glutation je važna, snažna supstanca za održavanje zdravlja jetre. Razlikuje se od ostalih antioksidanata po tome što prebiva unutar stanice pa je zbog toga u najboljoj poziciji da neutralizira slobodne radikale. Kliničke studije su pokazale kako puno osoba sa hepatitisom C ima zabrinjavajuće nizak nivo glutationa. Ovo može biti zbog slijedećeg:
  1. Kontinuirano oštećenje od strane hepatitisa C konzumira glutatione te zbog toga povećava potražnju za njime.
  2. Hepatitis C dovodi do manjka sirovina potrebnih za sintezu glutationa.
  3. Virus hepatitisa C može omesti proizvodnju glutationa

Bilo koja kombinacija gornja tri razloga može biti uzrok niskog nivoa glutationa kod hepatitisa C. Bez obzira na uzrok, nedovoljan nivo glutationa smanjuje sposobnost jetre da zaštiti samu sebe povećavajući mogućnost od oštećenja jetre.

Zbog čega vježbanje povećava glutation

Oboružani razumijevanjem kako osobe sa hepatitisom C mogu imati puno koristi od velike količine glutationa, naša pažnja se okrenula tome kako to postići. Zbog toga što glutation proizvodi tijelo, one se teško apsorbira kada se uzima oralno. Umjesto toga, dodavanje prethodnika glutationa kao N-Acetil-Cistein može biti upotrjebljen od tijela za povećanje proizvodnje glutationa.

Drugi način za povećanje nivoa glutationa je puno vježbanja. To je potrebno zbog toga što vježbanje eksponencijalno povećava količinu adenozin tro-fosfata (ATP) u tjelesnim stanicama. Poznat kod znanstvenika kao kemijska osnova za energiju i kemijske reakcije u tijelu, ATP je neophodan za proizvodnju glutationa.

Aerobik uključuje ponavljane ritmičke kretnje najvećih tjelesnih mišića i maksimalno povećava količinu kisika u krvi. Aktivnost mišića koja traje duže od 90 sekundi zavisi o aerobičkoj staničnoj respiraciji. Kao što je poznato, vježbanje kao što je aerobik je najučinkovitiji način (preko aerobičke stanične respiracije) da tijelo proizvodi ATP. Zbog toga, vježbe vezane uz aerobik indirektno povećavaju  nivo glutationa u tijelu, poboljšavajući otpornost jetre na slobodne radikale i oštećenja od hepatitisa C.

Razumijevajući znanost iza liječničke naizgled standardne preporuke može promijeniti perspektivu kod pacijenta. Sa obnovljenim uvažavanjem kemije koja je u pozadini rigorozne fizičke aktivnosti, nadamo se da će osobe sa hepatitisom C više vježbati po ovoj preporuci nego li po običnoj sugestiji.



Reference:

http://proteinpowder.mercola.com/Miracle-Whey-Protein.html, "How to Burn Toxins Out of Your Body as You Eat Breakfast", Dr. Joseph Mercola, Retrieved May 2, 2010, proteinpowder.mercola.com, 2010.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/02/why_antioxidant.html, Why Antioxidants are Important for Hepatitis C Patients, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved May 2, 2010, Natural Wellness, 2010.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/07/hcv_and_the_bod.html, HCV and the Body's Most Important Antioxidant, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved May 2, 2010, Natural Wellness, 2010.

http://www.lef.org/protocols/immune_connective_joint/immune_system_01.htm, Immune System Strengthening, Retrieved May 2, 2010, Life Extension Foundation, 2010.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8946988, Hepatic glutathione deficiency in chronic hepatitis C: quantitative evaluation in patients who are HIV positive and HIV negative and correlations with plasmatic and lymphocytic concentrations and with the activity of the liver disease, Barbaro G, et al, Retrieved May 2, 2010, The American Journal of Gastroenterology, December 1996.


Izvor:
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)