Šafran pokazuje obećavajuće rezultate u sprječavanju raka jetre

safranNovo istraživanje sugerira kako šafran pruža značajan kemopreventivni učinak protiv raka jetre na životinjskim modelima. Kada je šafran bio primijenjen na štakorima sa dimetil nitro histaminom (DEN) uzrokovanim rakom jetre, primijećena je inhibicija stanične proliferacije i stimulacija apoptoze. Potpuno izvješće

Hepatocelularni karcinom (HCC) ili rak jetre je peti najučestaliji rak te treći vodeći uzročnik smrtnosti vezanih za rak u svijetu. Medicinski dokazi su pokazali kako kronična infekcija sa hepatitisom B ili C predstavlja najveći rizični faktor za HCC a izlaganje kancerogenim supstancama u okolini, preveliko željezo u krvi, oboljenje masne jetre i alkoholizam mogu također pridonijeti razvoju raka jetre. DEN (dietil nitrosamin) ekološki karcinogen je pronađen u dimu od cigareta, kozmetici, benzinu i gotovoj hrani uključujući mlijeko i mliječne proizvode.

„U borbi protiv raka, postoji veliko zanimanje za kemopreventivna svojstva prirodnih biljaka i raslinja,“ izjavio je profesor Amr Amin sa United Arab Emirates University. „Sa ograničenim mogućnostima liječenja, pristupi koji sprječavanju razvoja raka spadaju među najbolje strategije za zaštitu od ovih oboljenja.“ Prethodne studije su pokazale kako šafran, prirodno dobiven proizvod iz biljke, posjeduje antioksidativna, anti-kancerogenai anti-upalna svojstva. Šafran se uobičajeno koristi kao začin, dodajući okus i boju hrani a mogući anti-kancerogeni sastojak je lako dobavljiv.

Kako bi dalje istražili potencijal šafrana u sprječavanju razvoja i prevenciji HCC, upotrebljavan je DEN kako bi se kod štakora inducirale lezije, oponašajući maligne tumore kod ljudi. Istraživački tom je primijenio šafran na životinjama od 75mg/kg, 150mg/kg i 300mg/kg dnevno dva tjedna prije injekcije DEN-a te je nastavljeno kroz 22 tjedna.


Rezultati pokazuju kako šafran značajno smanjuje broj i učestalost jetrenih čvorova kod životinja koje su primile najveće doze šafrana pokazujući kompletnu inhibiciju hepatičnih čvorova. Životinej koje su primile pred-tretman sa šafranom su pokazale smanjenje GGT, ALT i AFP proteina koji induciraju oštećenje jetre. Nadalje, šafron je inhibirao povećanje stanica pozitivnih na Ki-67, ciklooksigenaze 2, inducibilne sinteze nitričnog oksida, nuklearnog faktora kappa Bp-65 i fosforiliziranog receptora faktora tumorske nekroze, svih koji imaju važne uloge u razvoju i progresiji kancerogenih stanica.

„Naša otkrića sugeriraju kako šafran pruža nati-kancerogen učinak stimulirajući smrt stanice (apoptoza), inhibirajući proliferaciju kancerogenih stanica a njegov mehanizam akcije kod HCC je trenutno u istraživanju.“




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)