Prevalencija hepatitisa B i C kod intravenskih ovisnika

intravenski ovisniciPrema novom izvješću objavljenom u  The Lancet, Virus hepatitisa C (HCV) i površinski antigen hepatitis B virusa (HBsAg) su učestali među intravenskim ovisnicima a prema tom izvješću procijenjeno je kako ih je 10 miliona pozitivno na HCV te 1.2 miliona na HBsAg.

Paul K. Nelson sa University of New South Wales u Australiji je sa svojim kolegama pregledao literaturu kako bi procijenio nacionalnu, regionalnu i globalnu prevalenciju te veličinu populacije za HCV i HBV kod intrevensih ovisnika. Serološka izvješća za HCV antitijela (anti-HCV), HBV antitijela (anti-HBc) ili HBsAg su bila analizirana iz studija sa više od 40 sudionika i okvirnim uzorkom koji nije isključivao sudionika na osnovi starosti ili spola. Izračun prevalencije je napravljen pomoću  anti-HCV i anti-HBV kao supstitutima izloženosti i HBsAg kao supstitutom za trenutnu infekciju, što je kombiniranom s brojkama u populaciji intravenskih ovisnika preko čega se dobio broj intravenskih ovisnika s pozitivnim HBV ili HCV statusom.

Istražitelji su otkrili kako, zasnovano na odgovarajućim izvješćima sa podacima o anti-HCV prevalenciji kod intravenskih korisnika u 77 zemalja,  srednja brojka anti-HCV prevalencije je bila 60-80% u 25 zemalja te više od 80% u 12 zemalja; širom svijeta moglo bi biti do 10 miliona anti-HCV pozitivnih intravenskih ovisnika sa najvećim brojem u Kini, SAD i Rusiji. Odgovarajuća HBsAg izvješća su bila identificirana u 59 zemalja sa srednjim brojem prevalencije od 5-10% u 10 zemalja. Sveukupno, procijenjeno je kako ima 6.4 miliona anti-HBc pozitivnih intravenskih ovisnika te 1.2 miliona HBsAg pozitivnih intravenskih korisnika.

„Naša globalna sustavna procjena sugerira kako je približno 10 miliona intravenskih ovisnika HCV pozitivno te kako je približno 1.2 miliona HBsAg pozitivno,“ napisali su autori.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)