Kako pomoći masnoj jetri uz želju za slatkim

kolaciZbog toga što zašećerena hrana dodatno pogoršava masnu jetru, razmislite o ovih pet strategija kako bi smanjili želju za slatkim.

Ako mislite da volite slatku hranu, niste sami. Za približno četvrtinu odraslih Amerikanaca sa oboljenjem masne jetre, ova želja za slatkim predstavlja ozbiljan izazov za zdravlje. Želja za slatkom hranom može biti nevjerojatno jaka. Ona može biti toliko jaka da je čak i saznanje da šećer pogoršava upalu jetre nedovoljno da bi zaustavilo želju za slatkim. Zbog toga što uživanje u slatkom stavlja dodatni stres na jetru, osobe sa jetrenim oboljenjem mogu imati koristi od nekoliko strategija koje ima mogu pomoći da otklone želju za slatkim.

Upala jetre i šećer

Prvi korak kod oboljenja jetre je upala što predstavlja način na koji se jetra bori sa infekcijom ili ozljedom. Ipak, kontinuirana upala može prouzročiti trajno oštećenje jetre. Ako joj se dozvoli da potraje, na upaljenoj jetri će nastati ožiljci. . Poznatiji kao fibroza, tkivo ožiljka  može zamijeniti zdravo tkivo jetre. Sprječavanjem slobodnog protoka krvi kroz jetru, tkivo ožiljaka sprječava funkciju jetrenog tkiva. Za sobe sa oboljenjem masne jetre, prekomjerno nakupljanje masnoće u jetri je ono što potiče upalu jetre.

Nažalost, upala se može stimulirati konzumacijom šećera. Prema registriranom dijetetičaru Dave Grotto, glasnogovorniku American Dietetic Association, „šećer ima ulogu u upalnim oboljenjima. Slaba regulacija glukoze i inzulina je pogodno tlo za upalu.“ Iako šećer nikad nije bio smatran glavnim osloncem zdrave dijete, stručnjaci prepoznaju ova dva biološka razloga koji povećavaju nivo šećera u krvi a pridonose upali:
  1. Glikosilacija – Kada dolazi do rapidnog povećanja šećera, šećer se može vezati za kolagen u procesu zvanom glikosilacija. Kada kolagen postane glikoziliran, gubi fleksibilnost i postaje upaljen.
  2. Interleukin 6 – Visoki novo šećera u krvi potiče proizvodnju interleukina-6 (IL-6), snažne upalne kemikalije.

Porijeklo želje za slatkim


Postoji više razloga koji objašnjavaju ljudsku želju za slatkim. Prema dr. Christine Gerbstadt,  dijetetičarki i glasnogovornici American Dietetic Association, „slatko je ono što čovjek prvo preferira još od rođenja.“ Bez umanjivanja važnosti emocija ili ukusa u vezi želje za slatkim, čini se kako biokemija igra značajnu ulogu u želji za slatkim.

Iz biokemijske perspektive jedna od magnetskih privlačnosti šećera su ugljikohidrati. Ugljikohidrati stimuliraju otpuštanje kemikalije serotonin, kemikalije koje tijelo prirodno proizvodi kako bi se dobro osjećalo. Na isti način djeluje i puno antidepresiva tako što drži visoki nivo serotonina. Vjeruje se kako šećer povećava apsorpciju amino kiseline triptofan koje tijelo koristi da bi pravilo serotonin.

Savjeti za obuzdavanje želje za slatkim

Pokazati snagu koja vam može pomoći da ignorirate želju za slatkim je lakše reći nego li učiniti. Zbog toga su dole navedeno pet strategija koje mogu pomoći osobama sa masnom jetrom da smanje unos šećera:  

1) Žvakaća guma – Ako se želite potpuno othrvati želji za slatkim, pokušajte žvakati gumu za žvakanje bez šećera. Prema prehrambenom savjetniku Dave Grotto, „istraživanja su pokazala kako žvakanje gume smanjuje želju za slatkim.“


2) Vježbanje – Brzo hodanje ili neki drugi oblik vježbe će stimulirati otpuštanje serotonina i ostalih kemikalija zbog kojih se osjećamo dobro. Ovo je posebno učinkovito kada je nizak nivo serotonina uzročnik želje za slatkim.


3) Učestali obroci – Konzumiranje hrane pune proteina i vlakana svakih 3-5 sati pomaže održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim. Bez ove regularnosti može doći do razvoja intenzivne želje za slatkim između obroka čineći odabir slatke hrane puno lakšim.


4) Traženje podrške – Puno ljudi konzumira slatku hranu kada su pod stresom, u depresiji ili ljuti. Zbog toga razmislite da li su uključene emocije u vašoj želji za slatkom hranom. Ako je tako, potražite podršku koja će vam pomoći u vezi prevladavanja problema.


5) Voće kao užina – Osigurajte se da pri ruci imate voća kada se pojavi želja za slatkim. Osim što je puno vlakana (koji je zasitno) i antioksidanata (koji su dobri za zdravlje jetre), voće je prirodno slatko i zadovoljavajuće.


Želja za slatkim definitivno predstavlja zdravstveni izazov za milione Amerikanaca sa oboljenjem masne jetre. Kako bi olakšali upalu jetre, eksperimentirajte sa ovih pet strategija koje smanjuju šećer te umanjuju potrebu za serotoninom.




Reference:

http://nutrition.about.com/od/grainsandcereals/a/sugarcravings.htm, Satisfy Your Sugar Cravings Without Ruining Your Diet, Shereen Jegtvig, Retrieved March 11, 2011, About.com, 2011.

http://nutrition.about.com/od/askyournutritionist/f/sugarcrave.htm, Why Do I Crave Sugar When I’m Not Even Hungry?, Shereen Jegtvig, Retrieved March 11, 2011, About.com, 2011.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2009/10/the_not-so-swee.html, The Not-So-Sweet Truth: Sugar Worsens Hep C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved March 11, 2011, Natural Wellness, 2011.

http://www.oprah.com/health/How-to-Cut-Those-Sweet-Cravings, How to Cut those Sweet Cravings, Dr. Katz, Retrieved March 11, 2011, O, The Oprah Magazine, January 2008.

http://www.webmd.com/diet/features/13-ways-to-fight-sugar-cravings, 13 Ways to Fight Sugar Cravings, Wendy C. Fries, Retrieved March 11, 2011, WebMD, LLC. 2011.






LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)