Da li ovo mogu biti kamenci?

jetreni kamenac40-godišnja žena koja se vodila kao vanjski pacijent sa tro-mjesečnom poviješću opetovane jake boli nakon masne hrane. Ultrazvuk abdomena je pokazao višestruke kamence promjera 1-2 mm u žučnom mjehuru.

Ona je nedavno slijedila režim „čišćenja jetre“ po preporuci travara. Režim se sastojao od neograničenog unosa biljnog soka i soka od jabuka do 18h ali bez konzumiranja hrane nakon čega je slijedila konzumacija 600ml maslinovog ulja i 300ml limunovog soka tijekom nekoliko sati. Ova aktivnost je rezultirala bezbolnim prolazom višestrukih polutvrdih zelenih „kamenaca“ kroz rektum u ranim satima slijedećeg jutra. Ona oh je prikupila, pohranila u zamrzivaču i pokazala u klinici.

Slika u punoj veličini, Download Powerpoint

Polutvrdo zeleno „kamenje“ koje je prošlo kroz rektum (na vrhu) i kirurški otklonjeni kamenci od kolesterola (na dnu)

Mikroskopskom pretragom kamenaca pacijenta je utvrđen u njima manjak kristalne strukture, a istopili su se provjerenim kemijskim metodama u masnu zelenu tekućinu nakon 10 minuta na 40 stupnjeva koja nije sadržavala ni kolesterol, bilirubin ili kalcij. Tradicionalne tehnike ekstrakcije fekalnih masnoća su ukazale kako je kamenje sadržavalo masne kiseline koje trebaju hidrolizu kiselinom da bi dobile slobodne masne kiseline prije ekstrakcije u eter. Za ove masne kiseline se smatra da predstavljaju 75% originalnog materijala.

Eksperiment je otkrio kako miješanje u jednakim omjerima oleinske kiseline (glavnog sastojka maslinovog ulja) i limunovog soka proizvodi nekoliko polu čvrstih bijelih loptica nakon dodavanja otopine kalijevog hidroksida. Sušenjem na sobnoj temperaturi, ove loptice postaju tvrde.
Zbog toga smo zaključili kako je zeleno „kamenje“ nastalo kao rezultat djelovanja želučane lipaze i mješavine triacilglicerola koji sačinjavaju maslinovo ulje izlučujući dugi niz karboksilnih kiselina (uglavnom oleinske kiseline). Nakon ovog procesa je uslijedila saponifikacija u velike netopive micele kalijevog karboksilata (limunov sok sadrži visoku koncentraciju kalija) ili „sapunasto kamenje“. Kamenje od kolesterola koje je primijećeno na ultrazvuku je kirurški odstranjeno.

Potraga na internetu otkriva kako puno zdravstvenih web sajtova promovira takozvano „ispiranje žučnog mjehura“ ili režim „čišćenja jetre“. Neki citiraju pismo korespondencije objavljeno u  The Lancet na tu temu. Jednodnevno čišćenje se uobičajeno sastoji od noćnog posta te konzumiranja jabuke ujutro, uzimajući samo biljni čaj tijekom dana te navečer tople mješavine maslinovog ulja (2/3 šalice) i svježeg soka od limuna (1/3 šalice). Pacijentise zatim upućuju da legnu na desnu stranu (iako neki kažu i na lijevu). Tvrdi se kako će iduće jutro kamenci proći u stolici.

Pokazali smo kako su ovi režimi ispiranja za izbacivanje kamenaca samo mit te da tvrdnje nekih osoba dovode pacijente u zabludu. Pojavljivanje pisma u priznatom žurnalu je bilo upotrjebljeno za legitimiziranje ove prakse već neko vrijeme te bi to sada trebalo biti ispravljeno.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)