Tretman s Pegasys/Copegusom daje novu nadu za pacijente s hepatitisom C

Tretman s Pegasys/Copegusom daje novu nadu za pacijente s hepatitisom C koji su imali negativan odgovor na terapiju Pegintronom/Ribavirinom

PegasysRoche je objavio konačne rezultate "Repeat" studije koja je pokazala da tretman jednom tjedno s Pegasys-om (peginterferon alfa-2a) i dnevno s Copegus-om (ribavirin) u 72 tjedna je obećavajuća opcija liječenja za pacijente koja infekcija nije reagirala na prethodni tretman s drugim pegiliranim interferonom (Peg-Intron, peginterferon alfa-2b) i ribavirinom.

Nadalje, rezultati su pokazali da su odgovori nakon 12-tjedne terapije bili snažni pretskazatelji mogućeg ishoda: većina pacijenata s nedetektabilnim Copegusvirusom u 12-om tjednu su postigli trajni virološki odgovor nakon 72 tjedna terapije dok je samo nekoliko pacijenata s detektiranim virusom postiglo trajni virološki odgovor nakon 12 tjedana.

Ovi podaci bili su prezentirani na 58. godišnjem sastanku Američkog društva za proučavanje jetre (American Association for the Study of Liver Diseases - AASLD), održanog u Bostonu.

Ovi podaci bili su prezentirani na 58. godišnjem sastanku Američkog društva za proučavanje jetre (American Association for the Study of Liver Diseases - AASLD), održanog u Bostonu.

Dr. Donald Jensen, profesor medicine i direktor Centra za jetrene bolesti Univerziteta bolnice u Čikagu i vodeći istražitelj REPEAT, tom je prigodom izjavio:

"Jedna od najvećih potreba današnjice vezanih za hepatitis C je pronaći rješenje za pacijente koji nisu postigli uspjeh s početnim tretmanom. "REPEAT" je važna studija koja značajno nadopunjuje naše znanje kako postupati s tim pacijentima, pokazujući kako je produženi tretman s Pegasysom i Copegusom obećavajuća opcija. Važno otkriće iz "REPEAT" studije je potvrda pouzdanosti korištenja odgovora pacijenata na terapiju nakon 12 tjedana kao predskazatelj uspjeha tretmana čak i kod pacijenata s cirozom. Ovo znači da pacijenti koji su postigli nedetektabilnost virusa nakon 12 tjedana mogu nastaviti tretman s velikim šansama za uspjeh. To također znači da kliničari mogu sa sigurnošću prestati liječenje pacijenata koji nisu postigli rani virološki odgovor."

"REPEAT studija je uključila samo pacijente koji prethodno nisu imali pozitivan odgovor na kombiniranu terapiju pegiliranim interferonom u ovom slučaju Peg-Intronon i ribavirin. Ovi pacijenti pripadaju grupi teže lječivih nego li relapseri i oni koji uopće nisu imali odgovor na tretman s ne-pegiliranim interferonom bilo samostalno ili u kombinaciji s ribavirinom.

Zbog ovog razloga rezultati "REPEAT" studije ne mogu biti značajnije uspoređeni s rezultatima pokusa s velikim uzorkom pacijenata koji su bili relapseri ili koji nisu imali pozitivan odgovor na tretman sa starim interferonom".

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)