Produženo preživljavanje pacijenata sa hepatitis C virusom

Preživljavanje kod pacijenata s hepatitis C virusom produženo s 24-tjednom terapijom Interferona-Alpha

Interferon AlphaPacijenti s hepatitis C virusom (HCV) imaju rizik od učestalog ponovnog pojavljivanja i slabljenja funkcija jetre čak i nakon učinkovitog tretmana primarnog hepatocelularnog karcinoma (hepatocellular carcinoma - HCC). Ova nepovoljna prognoza je povezana s kontinuiranom HCV infekcijom. Zbog toga su prevencija ponovnog pojavljivanja HCC-a i održavanje jetrene funkcije, visoki prioriteti kad se pokušava prognoza pacijenata s HCV povezanog s HCC. Antivirusna terapija za kronični hepatitis C (HCV) nakon tretmana primarnog HCC-a važan je faktor potreban za poboljšanje prognoze.


Istraživački članak koji je napisala studijska grupa Hiroshima University Hospital  u Japanu, a koja je objavljena 28. listopada u "World Journal of Gastroenterology", sugerira važnost iskorjenjivanja virusa. Ova studijska grupa provela je kontroliranu studiju i usporedila 42 pacijenta koji su na 24-tjednom tretmanu terapije interferona i 42 pacijenta koji nisu primili terapiju interferonom. Svrha ove studije bila je određivanje može li 24-tjedni tretman terapijom interferonom-alpha nakon učinkovitog tretmana HCV povezanog s HCC imati utjecaj na povratak tumora, preživljavanje pacijenata i funkciju jetre.

Studijska grupa pronašla je da je rata drugog pojavljivanja značajno niža kod pacijenata koji su prošli interferonsku terapiju u usporedbi s onim pacijentima koji nisu prošli interferonsku terapiju, iako se rata prvog ponovnog pojavljivanja kod pacijenata sa i bez interferonske terapije nije bitno odstupala. Dodatno, rezultati su dali naslutiti da su pacijenti s interferonskom terapijom imali veće razdoblje preživljavanja nego li pacijenti koji nisu imali interferonsku terapiju.

Studijska grupa također je odredila da su uspoređeni pacijenti bez interferonske terapije s pacijentima bez ikakvog virološkog odgovora, samo su oni s virološkim odgovorom u grupi s interferonskom terapijom imali bolju prognozu uzimajući u obzir ponovno pojavljivanje, funkciju jetre i preživljavanje. Sveukupno, rezultati su pokazali da je stalni virološki odgovor najvažniji faktor za smanjivanje rizika od ponovnog pojavljivanja HCC uključujući i ponovno pojavljivanje i produženo preživljavanje. Status virološkog odgovora povećao je prognoze obuzdavanjem multicentričnog ponovnog pojavljivanja koje je povezano sa stalnom jetrenom nekrozom i upalom.

Studijska grupa također je prikazala da je stanje stalnog virološkog odgovora bilo odgovorno za prevenciju pogoršanja funkcije jetre koje je povezano s osnovnim oštećenjem jetre prouzročenim HCV. Zbog toga, pacijenti kod kojih je došlo do nestanka virusa su u mogućnosti duže živjeti nego li zajedno pacijenti bez interferonske terapije i pacijenti bez virološkog odgovora s interferonskom terapijom zbog smanjenja ponovnog pojavljivanja HCC i očuvanja funkcije jetre.

Nakon ljekovitog tretmana primarnog HCC-a, 24-tjedni tretman interferonskom terapijom trebao bi biti preporučen zbog iskorjenjivanja virusa.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)