Trendovi prevalencije infekcije hepatitis B virusom među donatorima krvi u Albaniji u periodu od 1999-2009 godine

albanijaVirus hepatitisa B (HBV) je bio među prvim virusima za koje se saznalo da se prenose putem krvi i krvnih proizvoda. Cilj ove studije je procjena trenda hepatitis B virusa među donatorima krvi. Materijali i metode: U ovoj studiji je 79274 donatora krvi retrospektivno procijenjeno na HBsAg.

Donatori su bili izabrani upotrebom osobnih upitnika, fizičkim pregledima i testiranjem krvi prije donacije. Banke krvi su koristile sve izvore informacija.

Uzorci donatora krvi su bili analizirani na prisutnost hepatitis B površinskog antigena (HBsAG) komercijalno raspoloživim priborom ELISA metodom treće generacije (iz Abbott laboratorija, Njemačka). Uzorak je bio smatran HBsAg pozitivnim kada je otkriven da je dva puta uzastopno aktivan.

Reaktivni uzorci nisu bili potvrđeni sa dodatnim testovima.

Rezultati: U procijenjenim podacima, otkriveno je kako je od ukupno 79274 totalno zdravih donatora krvi, 15983 bilo dobrovoljni donatori, 52876 su bili zamjenski obiteljski donatori a 10424 komercijalni donatori krvi. Prevalencija HBsAg kod donatora krvi je bila 7.9%.

Ona je bila postojan povećavana od 5.9% u 1999 godini na 9.1% u 2006 godini te smanjena na 7.9% u 2009 godini. Prema statusu donatora krvi HBsAg prevalencija je bila 10.5% kod komercijalnih donatora krvi, 8.1% kod dobrovoljnih donatora krvi i 8.6% ko zamjenskih obiteljskih donatora.

Prevalencija anti-HBc kod donatora krvi je bila 59.1%

Zaključak: Prevalencija HBsAg je bila niža kod dobrovoljnih donatora nego li kod komercijalnih donatora i zamjenskih obiteljskih donatora.

Zbog toga je važno poticati dobrovoljne donatore krvi da postanu redoviti donatori.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)