Da li kućni pripravci za hepatitis C djeluju?

HCVPrirodni pristupi borbi sa virusom hepatitisa C dobivaju sve više i više pažnje, posebno zbog povećanja cijene zdravstvene zaštite koja je u srazu sa značajnim brojem osoba koje nemaju odgovor na terapiju. U stvari, puno alternativnih metoda za liječenja imaju valjane znanstvene dokaze koji potkrjepljuju njihove tvrdnje da pomažu osobama sa hepatitisom C. Kao i što se svatko tko se koristio alternativnom metodom liječenja mogao uvjeriti, neki vlastito spremljeni pripravci djeluju bolje od drugih. Bez obzira o kojem se pristupu razmatra, svatko tko se priupitao da li kućne metode za hepatitis C djeluju prvo mora razumjeti razliku između eliminacije hepatitis C virusa te pomoći jetri u borbi sa virusom.

Trenutno odobreni tretman za hepatitis C može uspješno liječiti hepatitis; ipak, uspjeh se postiže kod samo približno polovice Amerikanaca sa hepatitisom C. Usprkos ovoj činjenici, otkriveno je kako puno kućnih pripravaka i prirodnih supstanci nude pomoć osobama sa kroničnim hepatitisom C.


Izlječenje vs. pomoć


Trenutni standardni tretman za hepatitis C se sastoji od pegiliranog interferona i ribavirina, kombinacije koja postiže stalan virološki odgovor kod približno polovice onih koji su pogodni za tretman. Prema Merck-u, stalan virološki odgovor je nemogućnost detekcije genetskog materijala hepatitisa C najmanje 6 mjeseci nakon završetka terapije za hepatitis C. Stalan virološki odgovor je:

  • najbolje trenutno mjerilo za procjenu eliminacije hepatitis C virusa
  • od strane mnogih liječnika se smatra kao izlječenje iako su neki oprezni u procjeni kako netko može biti izliječen od hepatitisa C.

Postoje dvoumljenja zbog toga što ne postoji siguran način utvrđivanja da li je stalan virološki odgovor trajan. Test na hepatitis c traži u krvi dijelove virusa ali još nisu dovoljno sofisticirani za testiranje ovog virus u ostalim organima, limfnom sistemu i ostalim dijelovima tijela gdje se vjeruje da se virus sakriva. Zbog toga je teško znati da li je hepatitis C potpuno iskorijenjen ili je mikroskopski virus pronašao dobro mjesto za skrivanje.

Farmaceutska industrija je puno investirala u pokušaje potpune eliminacije hepatitis C virusa iz tijela. Ipak, terapeutska djelovanja izvan zapadne medicine funkcioniraju drugačije. Općenito, ove alternativne metode imaju za cilj pomoći osobama u borbi sa kroničnim hepatitisom C, a ne eliminaciju virusa. Većina kućnih pripravaka za hepatitis C pokušavaju:

  • Ojačati sposobnost jetre za borbu sa hepatitisom C
  • Smanjiti oštećenje koje virus nanosi jetri
  • Pomoć jetri u njenom funkcioniranju
  • Ublažavanje simptoma pale ili oštećenja jetre


Glavni pomoćni kućni pripravci


Iako pripravci koji ne trebaju recept od liječnika ne mogu donijeti stalan virološki odgovor, oni mogu biti od izuzetne pomoći svakome tko živi sa kroničnim hepatitisom C. Na osnovi sigurnosnih profila, kliničkih studija i empirijskih podataka, slijedeća tri kućna pripravka se smatraju kao najbolja za hepatitis C:

1) Oblozi od ricinusova ulja – usprkos mogućnosti uzrokovanja zaprljanja, primjena obloga od ricinusova ulja na područje jetre može pomoći u smanjenju upale, aktiviranju imunoloških stanica, aktivaciji imunoloških stanica, olakšanju boli i pomoći u detoksifikaciji.

2) Dodavanje mlijeka čička (silimarina) prehrani – najcjenjenija biljka za podršku jetri, mlijeko čička nudi koristi osobama sa hepatitisom C kao što su jačanje zidova jetrenih stanica što sprječava oštećenje jetrenih stanica i upalu te istovremeno potiče rast novih, zdravih jetrenih stanica.

3) Konzumacija N-acetil cisteina (NAC) – Amino kiselina koja metabolizira glutation, najsnažniji tjelesni antioksidant, NAC pomaže u neutralizaciji toksina.  Ova funkcija podržava ulogu jetre u detoksifikaciji smanjujući oštećenje jetre uzrokovano toksinom. Dodano, čini se kako NAC poboljšava vjerojatnost postizanja stalnog virološkog odgovora za vrijeme hepatitis C tretmana.

Procjena da li kućni pripravci za hepatitis C djeluju ili ne zavisi o vašem cilju. Ako imate želju za eliminacijom hepatitisa C, onda kućni pripravci ne djeluju. Ipak, ako želite pomoći minimiziranju oštećenja koje vam hepatitis C može nanijeti, onda vam kućni pripravci kao što su oblozi od ricinusova ulja, mlijeka čička i NAC mogu pomoći.





Reference:

http://altmedicine.about.com/od/healthconditionsdisease/a/hepatitis_c.htm, Is There a Natural Hepatitis C Cure?, Cathy Wong, Retrieved November 23, 2010, About.com, 2010.

http://www.healingwell.com/library/hepatitis/info4.asp, Alternative Treatment for Hepatitis C, Retrieved November 23, 2010, HealingWell.com, LLC, 2010.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2009/11/hepatitis_c_cur.html, Hepatitis C: Curable or Incurable Disease?, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved November 26, 2010, Natural Wellness, 2010.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2010/06/the_top_three_a.html, The Top Three Alternative Treatments for Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved November 27, 2010, Natural Wellness, 2010.

http://www.mayoclinic.com/health/hepatitis-c/DS00097/DSECTION=lifestyle-and-home-remedies, Lifestyle and home remedies, Retrieved November 23, 2010, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2010.

http://www.webmd.com/hepatitis/features/hepatitis-c-alternative-treatments, Hepatitis C Alternative Treatments, Stephanie Watson, Retrieved November 23, 2010, WebMD, LLC, 2010.

LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)