Nepoznata prevalencija hepatitisa u Jordanu

JordanDva desetljeća je prošlo od zadnjeg nacionalnog istraživanja, praznina za koju zdravstveni službenici tvrde da da ih je ostavila u mraku u vezi opsega prevalencije oboljenja u zemlji.

Prema Friends of Liver Patients Society u Jordanu, zadnje provedeno istraživanje o hepatitisu koje je provedeno 1987 godine, pokazalo je prevalenciju hepatitisa B u Jordanu od 10%.

„Mi smo sigurni kako je trenutna prevalencija oboljenja puno niža nego li 1987 zbog uvođenja cijepljenja za hepatitis B 1995 godine ali nemamo precizne brojke,“ izjavija je Maisam Akroush, hepatolog u bolnici Prince Hamzah.

Za vrijeme radionice povodom dana svjesnosti o hepatitisu, izjavila je kako su se liječnici već obratili Ministarstvu zdravstva da provedu istraživanje ali „nisu dobili odobrenje“.

Bassam Hijjawi, direktor uprave ministarstva zdravstva za primarnu zdravstvenu zaštitu izjavio je kako službenici još nisu primili zahtjev za novo istraživanje dodajući kako ministarstvo trenutno prati slučajeve hepatitisa koji se odnose na nacionalnu banku krvi.

„Bilo koji slučaj otkriven od strane banke krvi se prati od strane ministarstva kako bi se pacijentu pružilo odgovarajuće liječenje,“ objasnio je Hijjawi.

U međuvremenu, liječnici koji su sudjelovali u radionici su izjavili kako je osobna higijena ključ u sprječavanju prijenosa oboljenja.

Tareq Qutob, gastroenterolog konzultant je naglasio kako se hepatitis B prenosi preko kontaminirane krvi i ostalih tjelesnih tekućina,  primjećujući kako zubari i brijači moraju sterilizirati svoje uređaje i pribor kako bi spriječili prijenos.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)