BARACLUDE (Entecavir) odobren od strane Europske komisije za liječenje kroničnog hepatitisa B kod odraslih pacijenata sa dokazima o dekompenziranom oboljenju jetre

HBVBristol-Myers Squibb je objavio kako je Baraclude (entecavir) 28.02.2011 odobren od strane Europske komisije za liječenje kroničnog hepatitisa B kod odraslih pacijenata sa dokazima o dekompenziranom oboljenju jetre.

Baraclude je već 2006 godine odobren u Europi za liječenje pacijenata sa kroničnim hepatitisom B i kompenziranim jetrenim oboljenjem i dokazima o aktivnoj virusnoj replikaciji, stalno povišenim nivoom alanin aminotransferaza (ALT) i histološkim dokazima o aktivnoj upali i/ili fibrozi.

Ovo odobrenje omogućava Baraclude marketinšku autorizaciju u 27 zemalja EU. U SAD je Food and Drug Administration (FDA) odobrola Baraclude za dekompenzirane indikacije u listopadu 2010 godine.

Dekompenzirano jetreno oboljenje je karakterizirano nemogućnošću da jetra obavlja osnovne funkcije uobičajeno zbog ozbiljnih ožiljaka koji dovode do fibroze i/ili ciroze uzrokovane kroničnom upalom jetre.. Ono predstavlja zadnji stadij hepatitisa. Povijes podataka pokazuje kako do 40% pacijenata sa kroničnim hepatitisom B za svog života razvije cirozu u omjeru 2-6% godišnje. Među pacijentima sa kroničnim hepatitisom B i cirozoma, 3-5% godišnje ima progresiju u dekompenziranu cirozu a 2-5% razvije hepatocelularni karcinom (HCC). Trenutno je srednje vrijeme preživljavanja kod dekompenziranih pacijenata 2-3 godine sa samo 28% pacijenata koji prežive više od 5 godina.

Jednom kada dekompenzirano oboljenje napreduje u dekompenzirano stanje, potrebna je transplantacija jetre.

„Odobrenje za ovu dodatnu indikaciju je važan korak za pacijente sa kroničnim hepatitisom B koji žive sa dekompenziranim oboljenjem jetre, populacija koja je teško lječiva i koja ima visoki omjer smrtnosti,“ izjavio je profesor Jorg Petersen. „Podaci koji su korišteni za podržavanje ove indikacije pokazuju da je Baraclude efikasan kod liječenja dekompenziranih pacijenata.“

Ovo odobrenje je zasnovano na nasumičnoj, otvorenoj, više centralnoj studiji (ETV-48) koja je uspoređivala efikasnost i sigurnost Baraclude (1mg dnevno) sa adefovirom (10.0 mg dnevno) primijenjeno kod pacijenata sa HBeAg pozitivnih ili negativnih pacijenata sa kroničnim hepatitisom B koji su imali dokaze o dekompenzaciji jetre.

Podaci su prikazali kako je Baraclude pokazao veliku virusnu supresiju u usporedbi sa adefovirom u 24 i 48 tjedana nakon početka tretmana. U 48 tjedana, 57% (57/100) pacijenata liječenih sa Baraclude je postiglo nedetektabilnu viremiju (<300 kopija/ml) u usporedbi sa 20% (18/91) pacijenata na adefoviru.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)