Nova tehnologija cijepljenja pokazuje obećanje protiv hepatitis C virusa

HCVZnanstvenici na University of Copenhagen su uspjeli razviti cjepivo koje daje nadu za buduće zaštitu protiv hepatitisa C.

Kod ovog oblika hepatitisa virus je sakriven u jetri i može prouzročiti cirozu i rak jetre. Zbog jake mutacije virusa, ne postoji cjepivo protiv njega.

„Hepatitis C virus (HCV) ima iste putove infekcije kao i HIV,“ izjavio je Pravsgaard Christensen, izvanredni profesor infektivne imunologije na univerzitetu.

„Približno jedan od pet novo inficiranih pacijenata ima imunološki sistem koji je sposoban obraniti se od akutne HCV infekcije tijekom prvih 6 mjeseci. Ali u većini slučajeva sve prođe bez simptoma i virus kronično inficira jetru,“ izjavio je.

Svake godine tri ili četiri miliona osoba postanu inficirani a najučestaliji put infekcije je dijeljenje igala među ovisnicima ili nehigijenski saloni za tetoviranje kao što su plemenski umjetnici za tetoviranje u Africi i Aziji.

15% novo inficiranih je preko seksualnih odnosa dok je 10% od neprovjerene transfuzije krvi.

Tehnologija novog cjepiva je razvijena od strane Peter J. Holst koji trenutno radi na postdoktoratu sa grupom koja radi na eksperimentalnoj virologiji koja također uključuje profesora Allan Randrup Thomsena i Christensena.

Tehnologija radi tako što stimulira i ubrzava imunološki sistem te pokazuje obrambenom mehanizmu tijela dijelove virusa koji su više sačuvani i ne mutiraju tako često kao što su površinske molekule HCV.

„Uzeli smo mrtvi uzorak virusa obične prehlade i adenovirus koji je potpuno bezopasan i sa kojim su se mnogi od nas susreli u mladosti,“ izjavio je Christensen.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)