Tremelimumab pokazuje efikasnost kod hepatocelularnog karcinoma i kroničnog hepatitisa C

hcv hccPrema podacima iz II faze kliničkog pokusa predstavljenog od strane glavnog istraživača Dr. Ignacio Melero Dr. Sc.,konzultanta u odjelu za onkologiju i starijem istraživaču sa  El Centro de Investigacion Medica Aplicada at the Universidad de Navarra, liječenje sa tremelimumabom je stabiliziralo pacijente sa uznapredovanim hepatocelularnim karcinomom koji je nastao kao posljedica kronične infekcije hepatitisom C kroz više od 12 mjeseci.

Istraživači su procijenili 21 pacijenta liječenih sa tremelimumabom pri dozi od 15 mg/kg svakih 90 dana kroz dva ciklusa. Opterećenje tumorom je bilo smanjeno kod dva pacijenta a oboljenje stabilizirano kroz više od godine dana kod 11 pacijenata.

„Jedinstvena stanja (hepatocelularnog karcinoma i infekcije hepatitisom C) su nam omogućila da pratimo anti-tumorne efekte i imunološki odgovor na dobro definirane antivirusne antigene, ubijajući dvije ptice jednim kamenom,“ izjavio je Dr. Melero.

Istražitelji su u analizi primijetili srednje vrijednost preživljavanja od 7.5 mjeseci te vrijeme progresije od 6.4 mjeseci. Prijavili su i nuspojave vezane uz liječenje kod 80% pacijenata. Treći ili veći stupanj ozbiljnih nuspojava je uključivao 1 slučaj pruritusa, 1 slučaj pjegavica i 5 slučajeva povećanih transaminaza.

Dr. Melero i kolege su također prijetili smanjenje virusa hepatitisa C (HCV) u krvi pacijenata što je bilo popraćeno sa ciljnim poboljšanjem antivirusnog imuniteta. Zapaženo je progresivno smanjenje HCV viremije. „Ovo je bilo povezano sa povećanim HCV imunološkim odgovorom kod 76% pacijenata“, izjavio je Dr. Melero.

„Mala serija pacijenata koja već pokazuje kliničku aktivnost daje sigurne pokazatelje potrebe proširenja ovih pokusa,“ izjavio je Dr. Melero. „Nije uobičajeno vidjeti jasne znakove kliničke aktivnosti sa tako malim brojem pacijenata a informacije o antivirusnoj aktivnosti su vrlo obećavajuće.“

Komentirajući otkrića Shivakumar Chitturi sa Australian National University Medical School je izjavio „Lijek izgleda obećavajuće opomene ostaju: mali broj, skromno poboljšanje kod preživljavanja itd.“ Usprkos riječima opreza, Dr. Chitturi je primijetio, „Efekti na imunološki sistem su zanimljivi zbog toga što ovo otvara novu frontu borbe kod karcinoma.“



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)