Lijek za dijabetes Metformin može pomoći u sprječavanju primarnog karcinoma jetara

metforminMetformin, lijek koji je u širokoj upotrebi za liječenje dijabetesa tip II mogao bi pomoći u sprječavanju primarnog karcinoma jetara, prijavili su istraživači sa University of Maryland Marlene and Stewart Greenebaum Cancer Center u travanjskom izdanju Cancer Prevention Research. Primarni karcinom jetara ili hepatocelularni karcinom je učestali smrtni oblik karcinoma koji je u porastu u svijetu te je najbrže rastući uzročnik smrti od karcinoma među muškarcima u Americi.

Pacijenti sa dijabetesom tip II imaju 2-3 puta povećani rizik od razvitka primarnog karcinoma jetara. Također su u rizičnoj skupini pretile osobe, osobe sa hepatitisom ili ne-alkoholnim masnim jetrima (NAFLD). Metformin koji se dobiva iz Francuskog jorgovana se koristi za liječenje NAFLD i dijabetesa a trenutno se proučava njegova povezanost sa prevencijom različitih oblika karcinoma. Ovi pred-klinički pokusi se prvo fokusiraju na karcinom jetara.

„Naše istraživanje je pokazalo da metformin sprječava primarni karcinom jetara kod životinjskih modela. Miševi liječeni sa metforminom su imali značajno manje tumore po broju i veličini nego li oni koji nisu primili lijek,“ izjavio je stariji autor studije Dr. Geoffrey D. Girnun, docent biokemije i molekularne biologije na University of Maryland School of Medicine te istraživački znanstvenik na University of Maryland Greenebaum Cancer Center. „Na osnovi ovih otkrića vjerujemo kako bi metformin trebao biti procijenjen kao preventivni lijek kod osoba sa visokim rizikom. Puno pacijenata sa dijabetesom već uzima ovaj lijek sa malim nuspojavama.“

Dr. Girnun je nadodao, „Postoji nekoliko retrospektivnih epidemioloških studija koje povezuju metformin sa smanjenim rizikom od karcinoma jetara ali naša studija je prva koja je formalno testirala da li metformin može zaštititi protiv karcinogeneza – ne samo rasta i razvitka tumora nego i stvarnog razvitka tumora u jetrima.“ Izjavio je kako će tražiti federalno financiranje za klinički pokus studije koja bi utvrdila anti-kancerogene efekte metformina kod pacijenata koji imaju dijabetes tip II.

Dr. E. Albert Reece, podpredsjednik medicinskih poslova na University of Maryland i dekan na University of Maryland School of Medicine je izjavio kako „hepatocelularni karcinom predsztavlja ozbiljnu javo-zdravstvenu prijetnju u svijetu. Sa alarmantnim povećanjem pretilosti, dijabetesa tip II i hepatitisa B i C, čak će veći broj ljudi biti podložan riziku od razvitak karcinoma u budućnosti. Ne samo da trebamo pronaći efikasniji tretman nego također moramo pronaći način za njegovo sprječavanje. Ova studija koju je proveo Dr. Girnun sa kolegama je odličan prvi korak koji nam u konačnici može pomoći u sprječavanju karcinoma jetara kod ciljane populacije.“

Dr. Kevin J. Cullen profesor na University of Maryland School of Medicine te direktor University of Maryland Greenebaum Cancer Center je izjavio, „ova studija povećava naše saznanje o metabolizmu stanica karcinoma te nudi nove spoznaje o mogućim mehanizmima za sprječavanje teško lječivih karcinoma. Translacijsko istraživanje je važan fokus našeg centra za karcinome te planiramo nastaviti ovo važno područje istraživanja kao dio kliničke studije kako bi odredili da li postoji moguća korist za pacijente.“

Glukoza se konvertira u masne kiseline u jetrima u procesu zvanom lipogeneza. Ovaj proces je povećan kod osoba sa dijabetesom, hepatitisom, oboljenjem masnih jetara kao i karcinomom. Dr. Gurnun je izjavio kako metformin smanjuje nivo glukoze i inhibira ovu sintezu masne kiseline. „Kada blokirate ovaj proces, sprječavate stanice da prave materijal za izgradnju novih stanica. Također ne postoji energija za vezivanje građevnog materijala te se stanice ne mogu razmnožavati te se tako sprječava nastajanje tumora,“ objasnio je Dr. Gurnun.

U ovoj studiji su istraživači otkrili kako su miševi koji su dobivali metformin u hrani razvili 57% manje tumora jetara nego li miševi koji nisu dobivali taj lijek; veličina tumora je bila smanjena za približno 37%.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)