Hepatična encefalopatija: detekcija i liječenje sprječavaju automobilske nesreće i smanjuju troškove

hepatična encefalopatijaZadnji stadij oboljenja jetara poznat kao minimalna hepatična encefalopatija (MHE) povezan je sa smanjenom sposobnošću upravljanja vozilima te većim rizikom od nesreća prilikom njihova upravljanja. Analiza troškova strategije rukovođenja za detekciju i liječenje MHE je objavljena u travanjskom broju Hepatology, žurnala AASLD. Otkrića pokazuju kako je MHE dijagnosticiranje upotrebom inhibirajućeg kontrolnog testa nakon čega je uslijedilo liječenje laktulozom bilo najisplativiji pristup koji je spriječio većinu automobilskih nesreća i smanjio cijenu za društvo za skoro 3.6 miliona dolara tijekom petogodišnjeg perioda.

Kod ciroze, ako dođe do zatajenja jetara, nakupljanje toksičnih supstanci koje uobičajeno odstranjuje jetra može dovesti do MHE – reverzibilnog stanja koje uzrokuje kognitivne poremećaje te gubitak svijesti. Medicinski dokazi pokazuju kako je MHE prisutna kod 55% testiranih pacijenata sa cirozom te kako je povezana sa povećanim rizikom od sudara motornih vozila smanjenja koncentracije te manjka vizualno-motoričke koordinacije. Inhibitorni kontrolni test mjeri pažnju pojedinih osoba a stručnjaci savjetuju kako bi bio isplativ kod dijagnosticiranja MHE njezine korelacije sa narušenom sposobnosti vožnje.

Prethodno istraživanje procjenjuje kako u SAD nezgode sa vozilima koštaju više od 200 milijardi dolara godišnje u smislu gubitka produktivnosti, medicinskih troškova, oštećenja na vozilima te troškova osiguranja. „Otkrivanje i liječenje MHE ima potencijal da smanji troškove i smrtnost koji su povezani sa automobilskim nesrećama,“ objašnjava vodeći autor studije Dr. Jasmohan Bajaj sa McGuire VA Medical Center. „Naša studija analizira isplativost različitih strategija za dijagnosticiranje i liječenje MHE kako bi se smanjile nesreće sa vozilima te teret koji oni predstavljaju za društvo.“

Istraživači su usporedili pet strategija za MHE koje uključuju presumirano liječenje svih pacijenata sa cirozom; dijagnosticiranje neuropsihološkim ispitivanjem sa terapijom; psihometrijskim dijagnostičkim testiranjem sa liječenjem; dijagnosticiranjem upotrebom inhibitornog kontrolnog testa sa liječenjem i bez MHE dijagnosticiranja ili liječenja. Analiza je bila provedena na simuliranoj grupi od 1000 pacijenata sa cirozom liječenih od MHE sa laktulozom ili rifaximinom te praćeno kroz idućim 5 godina. Istraživači su procijenili kako je socijalna cijena jedne automobilske nesreće 42,100 dolara.

Rezultati pokazuju kako je cijena po spriječenoj automobilskoj nesreći sa dijagnosticiranjem MHE sa inhibitornim kontrolnim testom bila 24,454 dolara, standardnim psihometrijskim testom 27,470 dolara, presumiranim liječenjem 30,469 dolara a neuropsihološkim ispitivanjem 33,742 dolara. „Naša otkrića pružaju snažan dokaz kako detekcija MHE posebno kod inhibitornog kontrolnog testa te naknadno liječenje sa laktulozom smanjuje socijalnu cijenu sprječavajući nesreće sa motornim vozilima kod pacijenata sa MHE,“ zaključio je Dr. Bajaj.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)