Novi biomarkeri identificiraju pacijente sa hepatitisom B kod kojih postoji rizik od raka jetara

telomeriPrema otkrićima predstavljenim o strane istraživača sa Jefferson’s Kimmel Cancer Center na godišnjem sastanku American Association for Cancer Research (AACR), otkriveno je kako pacijenti inficirani sa hepatitisom B sa značajno dužim telomerima imaju povećani rizik od dobivanja karcinoma jetara u usporedbi sa onim koji imaju kraće telomere.

Relativna dužina telomera kod pacijenata sa hepatitisom B i karcinomom jetara je bila približno 50% duža nego li kod pacijenata sa hepatitisom B koji nisu imali karcinom.

Jaka korelacija između dužine telomera i ne-ciroznog hepatocelularnog karcinoma (HCC) bi mogla pomoći liječnicima u boljem razvrstavanju hepatitis B populacije u cilju bolje prevencije i liječenja oboljenja.

Prethodna izvješća su sugerirala kako dužina telomera ima važnu ulogu u predviđanju karcinoma. Ipak, postoje konfliktni rezultati a većina studija mjeri dužinu telomera u jetrenim stanicama (hepatocitima) i leukocitima.

Analizirajući kohortnu skupinu od skoro 2600 Američkih Korejanaca, populacija koje je nerazmjerno inficirana sa hepatitisom B, tim je analizirao uzorke krvi od više od 400 pacijenata inficiranih sa hepatitisom B kako bi usporedili relativnu dužinu telomera koristeći kvantitativnu lančanu reakciju polimeraza u stvarnom vremenu (qRT-PCR).

Svi sudionici su bili ograničeni na Korejske pacijente sa hepatitisom B kako bi se kontrolirali različiti učinci etniciteta i HCC etiologije. Većina ovih pacijenata je bila inficirana pri rođenju ili u djetinjstvu čineći ovu populaciju idealnim izvorom za studiju o dugoročnom rezultatu hepatitis B infekcije na populacijskom nivou.

Otkriveno je kako slučajevi hepatitisa B-HCC imaju relativnu dužino telomera približno 50% veću nego li kontrolna skupina bez karcinoma što predstavlja statistički značajnu razliku.

Razlika je međutim bila vidljiva samo kod muškaraca i ne-ciroznih pacijenata vjerojatno zbog toga što je korisni učinak telomera bio zasjenjen jakom povezanošću između ciroze i HCC. Također nije bilo statističke razlike između kohortnih skupina u odnosu na dob i pušački status.

„Ovo je prva studija koja pokazuje kako relativna dužina telomera u cirkulirajućem serumu DNA bez stanica može biti korištena kao jednostavan, jeftina i ne-invazivan biomarker za rizik od HCC,“ izjavio je Dr. Yang. „Ovo predstavlja početnu poziciju za buduća retrospektivna i prospektivna istraživanja dubljih molekularnih karakterizacija i ostalih procjena kako bi se odredila klinička vrijednost serumske DNA dužine telomera kod predviđanja rizika i rane detekcije HCC“.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)