Tibotec počinje upisivanje za treću fazu Telaprevir studije, za pacijente kod kojih nije djelovao prethodni tretman

TibotecTibotec je danas objavio da je počeo upisivanje pacijenata u treću fazu kliničkog pokusa procjene Telaprevira, istražnog inhibitora proteaze za hepatitis C kod pacijenata kod kojih nije uspjela prethodna terapija s pegiliranim interferonom (Peg-INF) i ribavirinom (RBV). Ovaj pokus poznat pod imenom REALIZE će usporediti efikasnost, sigurnost i podnošljivost telaprevira u kombinaciji s Peg-INF i RBV nasuprot samostalnom Peg-INF i RBV koji je trenutno standard u liječenju. Istražitelji u istraživačkim centrima u SDA počeli su procjenjivati pacijente za sudjelovanje u studiji, dok se procjena pacijenata u svjetskim centrima očekuje u slijedećim tjednima. Telaprevir se razvija u suradnji kompanija Vertex Pharmaceuticals Incorporated i Tibocet. Tibotec, koji je sponzor REALIZE,  zadužen je za organiziranje pokusa širom svijeta.

„Vlada uzbuđenje zbog tekućeg razvoja Telaprevira, potencijalno prvog direktnog antivirusa za liječenje HCV, koji može osigurati nove mogućnosti za pacijente kod kojih nije djelovao trenutni standard liječenja“, izjavio je dr. Roger Pomerantz, predsjednik istraživanja i razvoja Tiboteca. „Predani smo istraživanju sigurnosti i efikasnosti Telaprevira kroz treću fazu pokusa i nadamo se suradnji sa zdravstvenim službama s ciljem stvaranja terapije koja će biti raspoloživa svim HCV inficiranim pacijentima.“
Pokus (ponovno liječenje pacijenata s Telaprevir baziranim režimom kako bi se optimizirali rezultati) je u fazi 3, nasumična, placebo-kontrolirana, dvostruko slijepa* studija koja se provodi tijekom više od 72 tjedana kako bi se istražila dva režima od 750mg Telaprevira svakih 8 sati (sa i bez odgođenog početka) u kombinaciji s Peg-INF i RBV nasuprot samostalnom Peg-INF i RBV. Kako bi se kvalificirali za ovu studiju, pacijenti moraju pripadati jednoj od slijedeće tri grupe:

  1. Ne-responderi (definirani kao pacijenti koji su postigli <2log smanjenje HCV RNA u dvanaestom tjednu prethodne terapije)
  2. Djelomični responderi (definirani kao pacijenti koji su postigli najmanje 2log smanjenje u dvanaestom tjednu ali nikada nisu postigli nedetektabilnu HCV RNA za vrijeme prethodne terapije)
  3. Relapseri (definirani kao pacijenti  koji su imali nedetektabilnu HCV RNA na završetku najmanje 42 tjedna prethodne terapije ali im se dogodio relaps u naknadnom razdoblju)
  4. Pokus će uključiti približno 650 HCV pacijenta u više od 30 centara u SAD, 50 centara u Europi i 20 centara u ostatku svijeta. Studija će uključiti 300 ne-respondera i djelomičnih respondera te 350 pacijenata s virusnim relapsom. REALIZE je prva faza 3 studije koja procjenjuje direktni antivirusni (ili STAT-C) tretman za HCV kod ne-respondera.

Primarni cilj REALIZE studije je stalni virološki odgovor (sustained virologic response - SVR), definiran kao nedektabilni HCV-RNA (<10 IU/ml) 24 tjedna nakon završetka tretmana. Pacijenti uključeni u ovu studiju bit će nasumično podijeljeni u tri skupine:

  1. Telaprevir doziran 750mg svakih 8 sati kroz 12 tjedana u kombinaciji sa standardnom dozom Peg-INF i RBV, nakon čega slijedi 36 tjedana tretmana samo s Peg-INF i RBV
  2. Odgođeni početak koji uključuje 4 tjedna tretmana s Peg-INF i RBV nakon čega slijedi Telaprevir doziran 750mg svakih 8 sati kroz 12 tjedana u kombinaciji sa standardnom dozom Peg-INF i RBV, te zatim još 32 tjedna samostalnog Peg-INF i RBV
  3. Kontrolna skupina sa standardnom dozom Peg-INF i RBV doziranog kroz 48 tjedana

Pacijenti u svim skupinama bit će praćeni 24 tjedna nakon završetka tretmana kako bi se procijenio stalni virološki odgovor.
Za dodatne informacije o zadovoljavanjima ili ne-zadovoljavanjima kriterija ulaska u program posjetite www.clinicaltrials.gov


*dvostruko slijepa – niti pacijent niti liječnik ne znaju tko dobiva lijek, a tko placebo

 

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)