Otkriće koje dovodi 1.5 milijun $ financijske potpore, novi potencijalni tretman za fibrozu jetre

Florida State University College of MedicineOtkriće proteina uključenog u po život opasan mehanizam fibroze jetre,  pomoglo je istraživaču iz „Florida State University College of Medicine“ da privuče 1.5 milijun $ financijske potpore od „National Institutes of Health - NIH“.

Branko Stefanović, izvanredni profesor u Odjelu za biomedicinske znanosti u „College of Medicine“, nada se kako bi njegovo otkriće moglo dovesti do metode liječenja koje može zaustaviti proces fibroze jetre. Ciroza, završna faza oboljenja, ubije 26000 amerikanaca svake godine – deveti je vodeći uzročnik smrti u SAD.

Upalni procesi u jetri

 Fibroza jetre se odnosi na akumulaciju prekomjernog tkiva ožiljaka kroz prekomjerno nakupljanje kolagena, vlaknastog proteina koji se nalazi u koži, kostima i drugom vezivnom tkivu. Formiranje tkiva ožiljaka je normalni odgovor tijela na ozljedu ali u slučaju fibroze ožiljci se počinju nagomilavati do neprihvatljivog nivoa. Proces može nastati kao uzrok jedne ili više posljedica od kojih su najčešće zlouporaba alkohola i infekcija hepatitisom C.

Fibroza se teško otkriva sve dok nakupine kolagena ne dostignu točku gdje ožiljci ozbiljno oštete funkciju organa, što znači da pojedinci koji imaju fibrozu uobičajeno ne prime nikakav tretman dok ne postane prekasno.

Branko Stefanović„Regenerativni kapacitet jetrenih stanica je veliki i zbog toga normalno primarno oboljenje koje dovodi do fibroze ne ubije pacijenta,“ izjavio je Stefanović. „Ono što ubije pacijenta je sekundarno stvaranje ožiljaka i zamjena normalnog jetrenog tkiva s tkivom ožiljaka. Kada se ovo jednom dogodi, jetra se više ne može regenerirati.“

Stefanović i njegov istraživački tim došli su do važnog otkrića proteina uključenog u formiranje ožiljaka,  dok su radili na osnovu prethodne financijske potpore NIH. Vezujući RNA, protein koji je Stefanović uspješno klonirao u svojem laboratoriju pri „College of Medicine,“  pronađen je na mjestu i u specifično vrijeme kada tijelo pravi kolagen kao dio normalnog procesa zacjeljivanja kako bi tijelo popravilo ozlijeđeno tkivo.

„Imamo dokaz o njegovom postojanju, ali nismo imali protein,“ izjavio je Stefanović. „Tražili smo ovaj određeni protein nekoliko godina sve dok nismo primijenili vrlo sofisticiranu metodu kloniranja. Kad sam vidio rezultate vezivanja proteina za naš cilj, odmah sam znao da smo pronašli pravi.“

Stefanović je izjavio da on ne vjeruje da će ikada biti pronađen lijek za fibrozu jetre ali da će istraživanje i razvoj jednog dana omogućiti liječnicima usporavanje napredovanja bolesti.

„Ako kao najmanje uspijemo usporiti kronični proces umjesto umiranja, u 5 godina pacijenti će živjeti 15 godina ili više,“ izjavio je Branko Stefanović.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)