Rituximab i ribavirin/interferon efikasan protiv upale krvnih žila (vasculitis) povezanih s hepatitisom C

RiruximabPrema probnoj studiji Francuskih istraživača objavljenoj u listopadu u magazinu „Annals of the Rheumatic Diseases“, rituximab u kombinaciji s ribavirinom i interferonom alfa-2b je siguran i efikasan tretman za ozbiljnu cryoglobulinemiu i vasculitis povezana s infekcijom virusa hepatitisa C (HCV).

Istraživanja objavljena u proteklih 5 godina pokazuju da je rituximab efikasan protiv proizvodnje krioglobulina i kao rezultat upalne vaskularne lezije, izvješćuju autori. Unatoč tome, oko 30% pacijenata s miješanom cryoglobulinemiom (MC) i nadalje ima aktivno oboljenje za vrijeme dobivanja tretmana anti-CD20 monoklonskih antitjela ili antivirostatika.

Dr. Patrice Cacoub s Universite Pierre et Marie Curie iz Pariza, istražio je s kolegama bi li kombiniranje rituximaba s pegiliranim interferonom alfa i ribavirinom bilo učinkovitije.

Istraživači su proučavali 16 uzastopnih pacijenata s MC povezanom s HCV koji su ili bili otporni na tretman s interferonom alfa-2b (standardni ili pegilirani) i ribavirinom ili su imali relaps nakon tretmana.

Tretman se sastojao od intravenske infuzije rituximaba 375 mg/m² jednom tjedno kroz 4 tjedna, nakon čega je mjesec dana kasnije uslijedila terapija Peg-IFNa2b i ribavirinom kroz 12 mjeseci.

Na osnovi procjene od prosječno 6 mjeseci nakon završetka tretmana, 10 od 16 pacijenata imali su potpuni klinički odgovor s poboljšanjem svih temeljnih kliničkih manifestacija, kao što su artralgija (bol u zglobovima) i periferna neuropatija. Petoro je imalo djelomičan odgovor, a kod jednoga je izostao odgovor na terapiju.

Lezije na nozi su riješene kod svih pacijenata, pjegavica se poboljšala kod 84.6%, artralgija kod 83.4%, povlačenje bubrega kod 57.2% i polineuropatija kod 38.4% pacijenata.

Samo su dva pacijenta imala značajne nuspojave – pogoršanje periferne neuropatije i pogoršanje psorijaze kože, svaka kod drugog pacijenta.

Izvor: www.therapeuticsdaily.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)