Manjak vitamina D je učestao kod pacijenata sa IBD i kroničnim oboljenjima jetre

Prevladavanje manjka vitamina D kod pacijenata s kroničnim oboljenjem jetre

Vitamin DIstraživači iz University of Tennessee u Memfisu izmjerili su nivo vitamina D kod 118 pacijenata s kroničnim oboljenjem jetre. Istraživači su pronašli da 92.4% pacijenata s kroničnim oboljenjem jetre ima neki stupanj pomanjkanja vitamina D, a od toga najmanje jedna trećina ima ozbiljan manjak. Ozbiljno pomanjkanje vitamina D bilo je učestalije među pacijentima s cirozom.

„Zbog toga što je pomanjkanje često među tim pacijentima, nadamo se da nadopuna vitamina D može spriječiti osteoporozu i druge komplikacije vezane uz kosti, a koje su povezane sa zadnjim stadijem oboljenja jetre,“ izjavio je glavni istraživač Dr. Satheesh P. Nair.

Ova studija uključila je 43 pacijenta s hepatitisom C i cirozom; 57 pacijenata s hepatitisom C bez ciroze; 18 pacijenata s cirozom bez hepatitisa C. Ozbiljno pomanjkanje vitamina D podijeljeno je u 3 grupe: blago (između 20.23 ng/ml), umjereno (između 7-20 ng/ml) i ozbiljno (manje od 7 ng/ml).

Važnost vitamina D i zdravlja kostiju.

Vitamin D je vitamin koji je topiv u masnoći, pomaže tijelu apsorpciju kalcija i igra važnu ulogu u rastu i održavanju jakih, zdravih kostiju. Pomanjkanje vitamina D uzrokuje pomanjkanje kalcija u kostima što može oslabiti kosti i povećati rizik od lomova kao rezultat osteoporoze.

Prehrana bogata vitaminom D, kao što su riba, jaja, mlijeko i ulje jetre bakalara, neophodna je za održavanje zdravlja kostiju.

Do potrebe za nadomjeskom vitamina D može doći kako bi se povratio gubitak koštane mase koji je s time povezan.

Novo istraživanje predstavljeno na sedamdeset trećem godišnjem znanstvenom skupu American College of Gastroenterology u Orlandu pokazalo je kako pacijenti s IBD* ili kroničnim oboljenjem jetre imaju povećan rizik od razvoja pomanjkanja vitamina D. Dvije odvojene studije naglasile su važnost redovne kontrole vitamina D kod evaluacije pacijenata s određenim probavnim oboljenjima.

Za pacijente s IBD*, pomanjkanje vitamina D je povezano s nižom kvalitetom života i većom aktivnošću oboljenja.

Istraživači pri Medical College of Wisconsin istražili su je li pomanjkanje vitamina D kod pacijenata s IDB* povezano s manjom kvalitetom života ili većom aktivnošću oboljenja, nezavisno od drugih rizičnih faktora i korištenja lijekova.

Aktivnost oboljenja i kvaliteta života bili su procjenjivani korištenjem anketnih listića koji su bili podijeljeni prilikom svake kliničke vizite. Istraživači su također tražili prevladavanje i sezonsko pojavljivanje pomanjkanja vitamina D kod populacije s IBD* kao i povezanost hospitalizacije u slučajevima IBD*, operacija i korištenja lijekova.

Ova retrospektivna studija koju je proveo Dr. Alex Ulitsky i njegove kolege, analizirala je gubitak vitamina D kod 504 pacijenata s IBD*. Oni su zabilježili najniže izmjerene stupnjeve vitamina D kao i datume kada je koje mjerenje provedeno.

Dr. Ulitsky i njegov tim pronašli su da je skoro 50% pacijenata imalo u nekom razdoblju pomanjkanje vitamina D, a 11% je imalo ozbiljno pomanjkanje vitamina D. Pomanjkanje vitamina nije bilo značajnije povezano s hospitalizacijom u vezi IBD* ili operacijama u svezi IBD*. Ipak, kod pacijenata s kronovom bolesti i ulceroznim kolitisom, pomanjkanje vitamina D bilo je nezavisno povezano s povećanom aktivnošću oboljenja u usporedbi s normalnim nivoom vitamina D. Pacijenti s pomanjkanjem vitamina D i kronovom bolesti. ali ne i sa ulceroznim kolitisom, imali su lošiju kvalitetu života u usporedbi s pacijentima koji nisu imali pomanjkanje vitamina D.

Prema dr. Ulitsy, „svi IBD* pacijenti, bez obzira na njihovo oboljenje, lokaciju ili prirodu samog oboljenja trebali bi redovito provjeravati nivo vitamina D i agresivno nadopunjavati manjak kad se primijeti“.


* IBD - inflammatory bowel disease (upalna bolest crijeva)

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)