Taribavirin nudi sigurnu i efikasnu alternativu za kronični hepatitis C

ViramidineIstraživači pri Cedars-Sinai Medicinskom Centru i ostalih centara su otkrili kako doziranje taribavirina bazirano na težini smanjuje omjere anemije i istovremeno povećava stalan virološki odgovor kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C (HCV). Potpuna studija je raspoloživa u listopadskom izdanju žurnala Hepatology

Kronični HCV se uobičajeno liječi sa ribavirinom (RBV). Kada se koristi u kombinaciji sa pegiliranim interferonom alfa (peg-INF), RBV značajno povećava šanse tretmana za virološki odgovor i smanjeni relaps. Ipak, ribavirin posebno u kombinacija ribavirina i interferona je povezana sa hemolitičkom anemijom, značajnom toksičnošću koja proizlazi iz akumulacije RBV u crvenim krvnim stanicama. Taribavirin (TBV), prije poznat kao viramidin je nukleosid analog i oralni pro-lijek ribavirina koji ima manju sposobnost ulaska u crvene krvne stanice te bi zbog toga trebao biti povezan sa značajno smanjenom anemijom.

Ova teorija je bila prikazana u dvije prethodne faze 3 pokusa. Iako je statistički smanjena anemija bila primijećena kod pacijenata koji su bili liječeni sa TBV u usporedbi sa RBV, primarni cilj efikasnosti ovih studija, ne-inferiornost SVR između TBV i RBV nije postignut. Detaljna analiza podgrupa ovih podataka sugerira fiksno doziranje kao suprotnost doziranju na osnovi težine te se sugerira kao glavni krivac neadekvatno doziranje. Sadašnja više-centralna studija je istražila nekoliko visokih doziranja TBV na osnovi težine kako bi se odredio režim doziranja koji bi bio u mogućnosti dati usporedive odgovore na RBV sa manom učestalošću anemije.

Trenutna studija je pokazala kako je doziranje TBV na osnovi težine postiglo podjednaku efikasnost kao i RBV što je pokazano kroz SVR. Ovo je bilo primijećeno kod sve tri TBV grupe tretmana zasnovanih na težini što je zadovoljilo primarni cilj studije. Pacijenti liječeni sa TBV su imali manje od pola anemije u usporedbi sa pacijentima liječenim sa RBV. Ovi rezultati sugeriraju kako težinsko doziranja TBV može značajno poboljšati toleranciju HCV tretmana u isto vrijeme zadržavajući efikasnost. Konkretno, doza od 25 mg/kg je ponudila optimalan balans efikasnosti i sigurnosti kod pacijenata.

Glavni istražitelj Dr. Fred Poordad je zaključio kako „ovi podaci sugeriraju da TBV mže biti efikasan lijek koji može zamijeniti RBV u budućnosti i koji bi mogao biti uključen u nadolazeće pokuse koji koriste male molekule za liječenje HCV.“
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)