Ako želite dobrobit vašoj jetri, smanjite konzumaciju crvenog mesa

Crveno mesoCrveno meso nema najbolju reputaciju a ta reputacija se možda čak i pogoršala. Novo istraživanje iz National Institutes of Health AARP Diet and Health study otkrilo je kako osobe koje u velikim količinama konzumiraju više crvenog mesa i zasićenih masnoća imaju veće šanse za smrt od kroničnih oboljenja jetre ili razvitka raka jetre (hepatocelularnog karcinoma) nego li one osobe koje ga konzumiraju u manjim količinama.

Poznati rizični faktori koji utječu na razvoj kroničnog oboljenja jetre i/ili hepatocelularnog karcinoma su izlaganje hrani kontaminiranoj sa aflatoksinima, prekomjerna konzumacija alkohola i kronična infekcija sa hepatitisom B ili hepatitisom C. Također je poznato kako prekomjerno nagomilavanje masnoće u jetri može dovesti do oboljenja nealkoholne masne jetre (NAFLD) aipak je samo nekoliko studija istraživalo povezanost dijete i rizika od masne jetre ili raka jetre.

Crveno meso

U ovoj studiji istraživači su izvukli podatke od 495006 sudionika starosne dobi od 50-71 godinu iz National Institutes of Health AARP studije. Na početku studije, sudionici su popunili upitnik sa pitanjima o dijeti koji se odnosio nato koliko često su konzumirali određenu hranu tijekom protekle godine. Na početku su također bili popunjeni upitnici vezani sa stil života, uključujući i informacije o fizičkoj aktivnosti, konzumaciji alkohola i cigareta te zdravstvenom stanju.

Nakon prilagodbe  različitim životnim faktorima i prethodnim zdravstvenim statusima, studija je otkrila kako je visoki unos crvenog mesa (približno 127grama dnevno na 2000 kalorija dnevne prehrane) povezan sa 2.6 puta većim rizikom od smrti od jetrenih oboljenja i 1.7 puta većim rizikom od razvoja raka jetre u usporedbi sa manjim unosom crvenog mesa (manje od 28 grama dnevno na 2000 kalorija dnevne prehrane).

bijelo meso

Zanimljivo je kako je primijećena suprotna povezanost za unos bijelog mesa: istraživači su otkrili kako osobe koje su konzumirane velike količine bijelog mesa (kokoš, puretina i riba) imale približno upola manji rizik os smrti od jetrenih oboljenja ili razvoja raka jetre u usporedbi sa onima koji su ih konzumirali u manjim količinama. („Visoke“ i „male“ količine bijelog mesa su bile skoro identične onima opisanima za crveno meso). Istraživači su također otkrili kako visoki unos obrađenog mesa kao što je slanina i hladni naresci, heme željeza (na životinjskoj osnovi) i konzervansa kao što su nitrati i nitriti su također bili povezani sa povećanim rizikom od smrti od kroničnog oboljenja jetre ali ne i od razvitka raka jetre.

Ali, nemojte još otpisati odrezak. Ova studija je imala važna ograničenja. Na primjer, rezultati su bili bazirani na osobnim izvještajima o konzumaciji alkohola i hrane. To nije baš pouzdan način za prikupljanje podataka posebno ako uzmemo u obzir kako puno ljudi umanjuje svoju konzumaciju alkohola. I još važnije, studija nije imala pristup podacima vezanim za učestalost infekcija hepatitisa B i C među sudionicima. Ovo je veliki nedostatak zbog toga što je poznato kako ove dvije virusne infekcije uzrokuju jetrena oboljenja i rak jetre. Sa ovim izrečenim, vrijednost ve studije je u tome da je pronašla povezanost, ali zbog nedostataka je potrebno provesti još istraživanja vezano za povezanost prehrane i jetrenih oboljenja.

Dali to znači da će te ako konzumirate crveno meso dobiti oboljenje jetre? Ne. Ova studija ipak nadopunjuje veliku količinu istraživanja koja sugeriraju kako smanjenje konzumacije crvenog mesa može pozitivno utjecati na vaše zdravlje. Crveno meso možda nema najbolju reputaciju ali sadrži neke važne hranjive sastojke. Ako ste ljubitelj crvenog mesa, najbolja preporuka je ograničavanje konzumacije na ne više od dva puta tjedno te se pridržavati količine od približno 85 grama kada se prepuštate užitku. Kada odabirete konzumaciju mesa, savjet je da se odlučite za bijelo meso kao što je kokoš, puran ili riba.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)