Studija sugerira kako samo polovica Amerikanaca sa hepatitisom C primi kompletno testiranje na virus

HCVPrema Američkom centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC) i prevencijskoj analizi podataka iz više-područnoj studiji objavljenoj u CDC izvješću Vital Signs, samo polovica Amerikanaca koji su identificirani da su ikada imali hepatitis C su primili naknadno testiranje pokazujući da su i dalje inficirani.

„Puno osoba koje su bile pozitivne na testu za inicijalni hepatitis C test ne dobivaju potrebni naknadni test koji bi utvrdio da li je njihovo tijelo odstranilo virus ili su i dalje inficirani,“ izjavio je direktor CDC Dr. Tom Frieden. „Kompletno testiranje je važno kako bi se osiguralo da oni koji su inficirani prime tretman za hepatitis C koji im je potreban kako bi se spriječio karcinom jetara i ostale za zdravlje potencijalno opasne posljedice.“

Testiranje na hepatitis C uključuje test krvi koji se zove test na antitijela kako bi se odredilo da li je osoba ikada bila inficirana sa virusom. Kod osoba sa pozitivnim testom na antitijela, trebao bi se provesti naknadni test (zvan RNA test) kako bi se odredilo da li su još uvijek inficirani te dobili potrebno liječenje.

Mali broj osoba sa pozitivnim testom na antitijela će razriješiti infekciju sami po sebi ali većina osoba sa hepatitisom C (približno 80%) ostaje inficirano te se kod njih mogu razviti ozbiljni zdravstveni problemi.

Za Vital Signs studiju istraživači su tražili podatke iz osam područja širom zemlje financirani od strane CDC kako bi proveli poboljšano praćenje hepatitis C virusne infekcije. Od prijavljenih hepatitis C slučajeva u tim područjima (npr. slučajevi sa rezultatima pozitivnim na antitijela), samo 51% slučajeva je uključivalo naknadne (RNA) rezultate testa koji su identificirali trenutnu infekciju. Bez naknadnog testiranja ostala polovica vjerojatno nije svjesna ako su trenutno inficirani i zbog toga ne mogu dobiti odgovarajuće liječenje.

Podaci koji su uključeni u analizu naglašavaju ozbiljnost utjecaja hepatitisa C među „baby boomers“ generacijom. U osam proučavanih područja, 67% od svih prijavljenih slučajeva trenutne infekcije je bilo među osobama rođenim između 1945-1965. Smrtnost među osobama sa hepatitisom C je bila učestalija među onima rođenim u tom razdoblju (obračunavajući 72% od svih prijavljenih smrtnih slučajeva).

Hepatitis C ima malo primjetnih simptoma a ako ostane nedijagnosticiran on predstavlja prijetnju za previše Amerikanaca,, posebno ’baby boomers’ generaciju“, izjavio je Dr. John Ward, direktor CDC odjela za virusni hepatitis. „Identificiranje onih koji su trenutno identificirani je važno zbog toga što novi efikasan tretman može izliječiti infekciju bolje nego li ikada prijete također ukloniti rizik od prijenosa na ostale.“

Sveukupno, približno 3 miliona Amerikanaca je inficirano sa hepatitisom C a 3 od 4 ne zna da ima infekciju. Velika većina inficiranih su „baby boomers“ ili oni rođeni u periodu 1945-1965 godine. Ako se ne liječi hepatitis C može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetara uključujući i karcinom jetara. Hepatitis C je vodeći uzročnik karcinoma jetara i najučestaliji indikator za transplantaciju jetara. U stvari, karcinom jetara je najbrže rastući uzročnik smrti vezane uz karcinom u SAD. Smrt od hepatitisa C se skoro udvostručila u prošlom desetljeću, brojeći trenutno više od 15,000 smrtnih slučajeva svake godine.

U svjetlu povećanih dokaza kako puno pacijenata ne dobiva naknadno testiranje kao i nedavne promjene u tehnologiji testiranja te raspoloživost novih efikasnih tretmana za hepatitis C, CDC objavljuje dopunjene upute za pružatelje zdravstvenih usluga u vezi hepatitis C testiranja. Ove upute pojačavaju preporučene procese za hepatitis C testiranje i naglašavaju važnost da pružatelji zdravstvenih usluga provode naknadno RNA testiranje za sve pacijente sa pozitivnim testom na antitijela kako bi se osiguralo da osobe inficirane sa hepatitisom C budu propisno testirane i identificirane.

CDC preporučuje da svatko tko je rođen u SAD između 1945-1965 godine bude testiran na hepatitis C. CDC također preporučuje testiranje ostale populacije kod koje postoji rizik od hepatitisa C uključujući one koji su primili transfuziju krvi ili transplantaciju organa prije nego li što je počelo opće testiranje zaliha krvi 1992 godine ili osobe koje si ubrizgavaju narkotike.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)