Kumarin u cimetu povezan sa oštećenjem jetara

cimetZnanstvenici izvještavaju kako puno vrsti cimeta, hrane sa okusom cimeta, napitaka i dopune prehrani u SAD upotrebljavaju oblik začina koji sadrži visoki nivo prirodne supstance koja može prouzročiti oštećenje jetara kod osjetljivih osoba. Ova studija koja je objavljena u ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry je otkrila slične rezultate kao i na koja je objavljena u EU.

Ikhlas Khan i kolege objašnjavaju kako je cimet koji se dobiva iz kore određenih stabala jedan od najvažnijih začinskih dodataka koji se koristi kod hrane i napitaka. „Pravi“ ili Cejlonski cimet je skup tako da većina krušnih proizvoda, slatkih kolača i ostalih proizvoda u SAD sadrži suhu koru kineskog stabla cimeta ili kineski cimet. Cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, supstance koja se pojavljuje u prirodi a koja je povezana sa oštećenjem jetara kod osoba osjetljivih na tu supstancu. Ipak, kineski cimet može sadržavati velike količine kumarina. Khanov tim je odlučio provjeriti sadržaj kumarina kod velike količine prehrambenih proizvoda.

Izjavili su „kako su u ovoj studiji otkrili da je kumarin bio prisutan ponekad u značajnim količinama u dodacima prehrani na osnovi cimeta te hrani obogaćenoj okusom cimeta“.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)