NHS bi mogao uštedjeti 200 miliona funti liječeći hepatitis C u Londonu

HCVNovo izvješće naglašava potrebu za integriranim pristupom koji je okrenut pacijentu kako bi se borilo protiv nejednakosti u glavnom gradu.

Izvješće o javnom zdravstvu pokazuje kako liječenje samo 10% osoba sa hepatitisom C samo u Londonu može uštedjeti 200 miliona funti. Izvješće javnog zdravstva o promicanju usluga vezanih uz hepatitis C u Londonu za osobe koje si ubrizgavaju narkotike izvještava kako se trenutno u Engleskoj manje od 4% osoba sa hepatitisom C liječi svake godine. Samo jedna od tri Londonske četvrti ima uređene uvjete liječenja a samo nekoliko aktivno prati broj pacijenata koji prolaze kroz liječenje.

Izvješće je objavljeno od strane London Joint Working Group for Substance Misuse and Hepatitis (LJWG). Predsjednik LJWG profesor David Nutt objasnio je zašto je izvješće toliko bitno. „U Londonu je omjer hepatitisa C veći nego li drugdje u Engleskoj. Populacija koja je najviše zahvaćena su osobe sa povijesti ubrizgavanja narkotika te osobe koje imaju kompleksne seksualne potrebe a one se često ne snalaze u tradicionalnim uslugama koje su često dodatno komplicirane višestrukim sastancima na različitim lokacijama.“

Profesor Steve Field, zamjenik glavnog medicinskog direktora za zdravstvene nejednakosti se slaže kako je ovo izvješće poziv na akciju za NHS. „Infekcija kroničnim hepatitisom C kod osoba koje si ubrizgavaju narkotike predstavlja veliku zdravstvenu nejednakost kod marginaliziranih grupa. Jasno je kako pristup „jedna veličina odgovara svima“ nije primjenjiva u Londonu. Ovo izvješće dokazuje isplativost liječenja oboljenja vezanih uz hepatitis C.

Hepatitis C je odgovoran za trećinu svih smrtnih slučajeva od jetrenih oboljenja a svi raspoloživi dokazi pokazuju kako je isplativije liječiti virus nego li liječiti učinke progresije jetrenog oboljenja. Neuspjeh bi koštao NHS najmanje 200 miliona funti.

Jetrena oboljenja su u Engleskoj u porastu dok se smrtni slučajevi od ostalih oboljenja kontinuirano smanjuju. U svojem prvom godišnjem izvješću glavni medicinski službenik profesorica Sally Davies je naglasila potrebu za borbu sa jetrenim oboljenjima kao prioritet ukazujući kako su „između 2000-2009 godine smrtni slučajevi od kroničnih jetrenih oboljenja i ciroza kod osoba mlađih od 65 godina povećani za približno 20% dok su u istom omjeru pali kod većine zemalja EU. A sva 3 glavna uzročnika jetrenih oboljenja (pretilost, nedijagnosticirana infekcija uključujući hepatitis C i štetno opijanje koje je u porastu) se mogu spriječiti.“

Izvješće preporučuje lakše omogućavanje ljudima pristup liječenju hepatitisa C, kako se treba smanjiti broj pregleda te kako se liječenje pacijenata treba jasno i aktivno pratiti od strane povjerenika. Postoje neki primjeri dobro združenih usluga u Londonu ali se oni moraju podržati u cijelom gradu kako bi se osigurao jednako kvalitetan pristup liječenju. Inovativne službe u Lambeth i Tower Hamlets su otvorile klinike za hepatitis u okviru klinika za liječenje ovisnosti kako bi olakšali pristup i usluge. pacijentima. Povjerenici trebaju uključiti kampanje u cilju podizanja svjesnosti višestruke strategije prevencije kao dio svih programa. Dodatno, trebali bi razmotriti programe razmjene igala i šprica u ljekarnama te pogledati ulogu testiranja suhih mrlja krvi koja može povećati raspoloživost testiranja.

Ranije dijagnosticiranje i liječenje ne samo da će liječiti one koji već imaju kroničnu hepatitis C infekciju nego će također spriječiti širenje virusa. To će rezultirati dugoročnim uštedama, kako za dobrobit pacijenta tako i za smanjivanje financijskog tereta.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)