Irski znanstvenici su potvrdili slučajeve hepatitisa C kod medicinskog turizma

HCVIrski znanstvenici su potvrdili brojne slučajeve hepatitisa C kod pacijenta koji su putovali u inozemstvo zbog medicinskog i stomatološkog liječenja. Također je potvrđeno nekoliko slučajeva povezanih sa tetoviranjem.

Prema profesorici Suzanne Norris, konzultatntskom hepatologu u St James’ Hospital, identificirani su brojni slučajevi hepatitisa C kod pacijenata. Znanstvenici su istaknuli da je to posebno izraženo kod onih koji putuju u Južnu Afriku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku zbog stomatološkog liječenja. Nisu potvrđeni slučajevi pacijenata koji su se liječili u Irskoj.

Smatra se da je broj pacijenata kod kojih je dijagnosticiran hepatitis C puno manji nego li stvaran broj pacijenata sa ovim oboljenjem zbog toga što puno osoba nije svjesno da je inficirano. Od procijenjenih 50,000 slučajeva, približno 12,000 je dijagnosticirano.

Profesorica Norris, voditeljica istraživačke skupine za hepatitis C te Irska udruga za hemofiliju su zatražili od vlade da provede masovno testiranje na hepatitis C. Profesorica Norris se nada postizanju rane identifikacije i dijagnoze kako bi se osiguralo da one osobe koje imaju oboljenje prime odgovarajuće liječenje.

Profesorica je također navela kako je zadnjih godina liječenje znatno uznapredovalo te kako vjeruje da su znanstvenici vrlo blizu kompletnom iskorjenjivanju ovog oboljenja. Ministar zdravstva James Erilly je prošle godine odobrio upotrebu dva nova „super lijeka“ a uspješnost liječenja se od tada podvostručila na približno 80%.

U vezi ove statistike stručnjaci su upozorili pacijente koji putuju u inozemstvo na liječenje da budu oprezni i pažljivo razmisle prije odlaska u inozemstvo na kozmetički, medicinski ili stomatološki tretman.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)