FDA odobrila ubrzanu proceduru za AbbVie lijek za hepatitis C

HCVKompanija AbbVie je u ponedjeljak izjavila kako je njezin lijek za hepatitis C dobio važno terapijsko značenje od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) stavljajući ga na ubrzanu proceduru za moguće odobrenje u SAD.

Važno terapijsko značenje od strane FDA je doneseno kao bi se ubrzalo razvoj i recenzija lijekova za ozbiljno ili po život opasno oboljenje. Ono zahtjeva preliminarni klinički dokaz koji pokazuje kako lijek može pružiti „značajno poboljšanje“ nad trenutno raspoloživim terapijama na tržištu.

AbbVie je izjavila kao su značajke FDA uspostavljene na osnovi kliničkih pokusa koji uključuju pacijente inficirane sa određenom vrstom hepatitisa C, infektivnog oboljenja koji uglavnom utječe na jetra i u konačnici može dovesti do zatajenja jetara, karcinoma i ostalih komplikacija opasnih po život. Pokusi su pokazali visoki omjer odgovora na kombiniranu terapiju. Ona je trenutno u trećoj fazi kliničkih pokusa koji uključuje više od 2000 inficiranih pacijenata u 29 zemalja. Pacijenti su liječeni 12-24 tjedna te će biti praćeni skoro godinu dana nakon završetka tretmana.

Trenutno ne postoji cjepivo za ovo oboljenje. Hepatitis C se trenutno liječi sa kombinacijom antivirusnih lijekova. Približno je 160 miliona ljudi u svijetu inficirano sa hepatitisom C.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)