Prema službenim uputama u SAD, hepatitis B ne predstavlja prepreku za medicinsku karijeru

HBVPeter Nguyen je bio obećavajući student medicine kada je njegova škola doznala kako je bio pozitivan na testu za hepatitis B virus. Izjavio je kako je školska administracija glasala protiv njega te da je bio prisiljen prekinuti studije.

„Poznavao sam stigmu koja je došla sa dijagnozom“, izjavio je Nguyen. Ali je mislio da će od svih škola medicinska imati razumijevanja. „Došao sam tamo očekujući pomoć. Umjesto toga dočekan sam sa diskriminacijom.“

Nguyenovi izgledi da postane liječnik su danas mnogo veći. Odjel pravosuđa SAD je nedavno objavio pravni sporazum kako su hepatitis B pacijenti zaštićeni federalnim zakonom o invalidnosti. Nezavisno o tome, federalni zdravstveni službenici su objavili komplet uputa koje jasno kažu kako zdravstveni djelatnici i studenti koji su nosioci hepatitis B virusa (HVB) općenito ne predstavljaju rizik ili vrlo mali rizik za pacijenta.

Advokati su izjavili kako sve u svemu nove zdravstvene upute i nagodba Odjela za pravosuđe uklanja barijere za praksu i ophođenje sa HBV pozitivnim zdravstvenim djelatnicima i studentima te predstavljaju snažno oruđe za borbu sa diskrimacijom.

„To nam daje puno više utjecaja. Više ne moramo mahati rukama,“ izjavila je Joan Block, izvršni direktor i suosnivač hepatitis B zaklade. Ona je izjavila kako je Nguyen bio među nekoliko drugih studenata koji su kontaktirali zakladu 2011 godine kako i prijavili da su bili ili prisiljeni napustiti školu ili su imali administrativni opoziv zbog HBV dijagnoza.

Hepatitis B je zarazno i potencijalno kobno jetreno oboljenje koje se prenosi preko krvi i ostalih tjelesnih tekućina. Virus koji ga uzrokuje se uglavnom prenosi preko nezaštićenih seksualnih odnosa. Intravenski ovisnici predstavljaju još jedan veliki rizični faktor.

On se također može prenijeti prilikom rođenja preko inficirane majke na dijete a na taj način se i Nguyen inficirao. Iako se cijepio kao dijete, virus je već bio u njegovom tijelu.

Prema Američkom Centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), približno 1.4 miliona Amerikanaca ima kronični hepatitis B. Nepoznato je koliko je njih zdravstvenih djelatnika. Ali je približno 25% medicinskih i stomatoloških studenata (te puno doktora, kirurga i stomatologa) bilo rođeno od strane majki iz zemalja Azije i ostalih područja u svijetu gdje je virus endemski.

CDC je zadnje upute za zdravstvene djelatnike i studente sa hepatitisom B objavio 1991 godine. Puno se promijenilo u dva desetljeća. Univerzalno cijepljenje dojenčadi je smanjilo broj novih slučajeva za više od 80%. Novi lijekovi su se pokazali efikasni u smanjenju količine virusa u krvi nosioca na vrlo nizak ili nedetektabilan nivo, minimizirajući rizik od prijenosa.

A od 1991 godine postojao je samo jedan slučaj prijenosa hepatitisa B od zdravstvenog djelatnika na pacijenta – ortopedski kirurg koji nije bio svjestan svoje hepatitis B infekcije te je imao vrlo veliku količinu virusa u tijelu. Prema CDC, on je inficirao 2-8 pacijenata.

Iako stare upute navode kako hepatitis B dijagnoza sama po sebi ne bi trebala spriječiti doktore, stomatologe, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike da liječe pacijente, „mi smo bili zabrinuti zbog toga što se 20 godina stare upute ne smatraju relevantnima kakvima bi trebali biti,“ izjavio je Dr. John Ward, direktor CDC odjela za virusni hepatitis.

Izjavio je kako nove upute daju „snažnu poruku kako u većini kliničkih susreta između zdravstvenih djelatnika i pacijenta postoji samo minimalan rizik (ili ga i nema) od prijenosa hepatitis B virusa.“

Objavljene prošlog ljeta, dopunjene CDC upute su bile citirane od strane Odjela za pravosuđe u ožujku kada je agencija objavila nagodbu sa medicinskom školom u New Jersey u vezi tvrdnji da je prekršila akt o invalidnosti s time što je isključila dva kandidata sa hepatitisom B. Iako medicinski i stomatološki univerzitet u New Jersey negira odgovornost, pristao je primiti kvalificirane HBV pozitivne studente i pružiti osoblje za obuku.

„Ovo je povijesna odluka,“ izjavio je Block. „Sada možemo izvaditi nagodbu Odjela za pravosuđe i savjetovati ljude: 'Suočeni ste sa diskriminacijom a ovoje ono što vam može pomoći.'“

Nguyen je izjavio kako nije imao pojma da ne nositelj sve dok nije počeo pohađati medicinu. Tada se počeo konstantno osjećati umornim i izgubio je sposobnost koncentracije. S obzirom na porodičnu povijest karcinoma jetara (od kojih je hepatitis vodeći uzročnik), njegov liječnik ga je testirao. Nalaz je bio pozitivan.

Nguyen jeo tome obavijestio školu te je izjavio kako mu je upravitelj rekao da nikada neće biti u mogućnosti završiti potrebnu kiruršku rotaciju zbog toga što „ne postoji operacijska dvorana u zemlji koja će ga pustiti unutra“.

„Tada me skoro uhvatila panika,“ izjavio je Nguyen. „To tog momenta sam bio dobar student. Odjednom mi se cijeli svijet srušio sa svim svojim dugovima i došlo je u opasnost sve za što sam radio.“

Izjavio je kako mu je škola počela otežavati život sve do točke kada mu se činilo da nema izbora osim da ode.

Sa uspješnim tretmanom virus je sada nedetektabilan u krvi a Nguyen je izjavio kako se osjeća bolje te se namjerava vratiti na studije. Izjavio je kako razmišlja o karijeri u hepatologiji tako da može pružiti pomoć ostalima sličnim sebi.

Ova specijalnost je „definitivno na vrhu liste“, izjavio je Nguyen. „Razumijem rizik i mentalni sklop. Imam puno suosjećanja za te osobe.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)