Studija otkriva kako kemikalije u morskom psu mogu zaštititi ljude od virusa

morski pasAmerički istraživači su pokazali kako kemikalija dobivena iz morskih pasa bi mogla zaštititi ljude protiv virusnih infekcija kao što je hepatitis.

Znanstvenici su otkrili da kemikalija nazvana skvalamin pokazala učinkovitu antivirusnu aktivnost protiv raznih oblika ljudskih virusa od žute groznice do hepatitisa B, C i D, kako u laboratorijskim eksperimentima tako i u eksperimentima na životinjama.

Istraživači iz Georgetown University Medical Center su izjavili da zbog toga što je kemikalije već bila korištena u kliničkim pokusima na ljudima za liječenje karcinoma i poremećaja očiju, to znači da bi se brzo mogla testirati kao novi lijek za liječenje virusnih oboljenja.

„Shvaćanje da skvalamin ima potencijalno velika antivirusna svojstva je uzbuđujuće, posebno zbog toga što već toliko puno znamo iz trenutnih studija o njegovom djelovanju na ljude,“ izjavio je vodeći istraživač profesor Michael Zasloff.

„Čini se kako skvalamin štiti protiv virusa koji napadaju jetru i krvno tkivo a ostali slični sastojci za koje znamo da postoje i morskim psima vjerojatno štite protiv respiratornih virusnih infekcija,“ nadodao je.

Zasloff vjeruje kako istraživanje objavljeno u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences također objašnjava zagonetku kako morski psi, koji imaju vrlo primitivan imunološki sistem, mogu se učinkovito boriti protiv virusa koji napadaju ostala stvorenja.

Nastavio je kako, „možda budemo u mogućnosti iskoristiti čudan imunološki sistem morskih pasa kako bi preokrenuli sve te antivirusne sastojke u agente koji štite ljude protiv raznih virusa. To bi bilo revolucionarno. Iako postoji puno antibakterijskih lijekova, liječnici imaju nekoliko antivirusnih lijekova sa kojima mogu pomoći pacijentima a neki od njih imaju široku primjenu.“LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)