BMS-ov lijek povećava omjer izlječenja hepatitisa C

hcvPrema fazi IIa studije predstavljene 51. međuznanstvenoj konferenciji a anti-mikrobiološkim lijekovima i kemoterapiji (ICAAC), dodavanje BMS-790052, eksperimentalnog lijeka za hepatitis C koji razvija Bristol-Myers Squibb pegiliranom interferonu i ribavirinu značajno povećava omjer izliječenja među osobama koje se prvi put liječe od hepatitisa C  a imaju genotip 1. Sveukupno 83% osoba liječenih kroz 48 tjedana sa 10 ili 60 miligrama BMS 790052 jednom dnevno plus pegilirani interferon i ribavirin je postiglo stalan virološki odgovor nasuprot 25% grupe koja je primala pegilirani interferon i ribavirin plus placebo.

Neki od tradicionalnih pokazatelja ishoda tretmana nisu uvijek predvidjeli ishod tretmana. N aprimjer, svi od 36 osoba liječenih sa BMS-790052 plus pegilirani interferon i ribavirin su imali pad više od 99% svoje viremije nakon 12 tjedana tretmana. Ovo je poznato kao rani virološki odgovor (EVR) i uobičajeno je odličan pokazatelj da tretman djeluje te da ga se treba nastaviti. Ipak, u studiji objavljenoj na ICAAC, samo 25 osoba sa EVR je na kraju bilo izliječeno.

S druge strane, nagli porast virusa kada se virus hepatitisa C privremeno pojavi na niskom nivou za vrijeme ili nakon tretmana nije uvijek pretskazatelj neuspjeha tretmana. Od sedam pacijenata koji su imali nagli porast, četvorica su na kraju bila izliječena.

BMS-790052 pripada klasi lijekova zvanih NS5a kompleksnih inhibitora replikacije. Poznato je da se prirodno pojavljivanje mutacija poznatih kao polimorfija događa kod ove vrste lijekova. Ali je dr. Stanislav Pol sa Chochin bolnice u Parizu sa svojim kolegama zabilježio kako ove polimorfije nisu spriječile izlječenje ljudi. Od 13 sudionika studije koji su imali dokaz o NS5a- povezanih polimorfija prije početka tretmana, 10 je bilo izliječeno. Ipak, dokaz o otpornosti na BMS-790052 je otkriven kod svih 11 osoba kod kojih se hepatitis C vratio za vrijeme tretmana ili koji su kasnije doživjeli relaps.

BMS-790052 nije pogoršao nuspojave pegiliranog interferona i ribavirina. Istražitelji nisu prilikom dodavanja BMS 790052 primijetili bilo koje povećanje osima, nuspojava povezanih sa jetrom ili laboratorijskih nepravilnosti. Ipak, mali opseg ove studije – sveukupno 48 ljudi; 12 kod svake grupe od  3mg, 10mg i 60mg i 12 u placebo grupi – čini težim izvlačenje zaključaka o nuspojavama BMS-790052; potrebna je veća studija.

Ovaj pokus je bio prvi za testiranje omjera izlječenja nakon trostruke terapije sa NS5a inhibitorom replikacije. Istražitelji su zabilježili kako rezultati podržavaju daljnje studije BMS-790052 u kombinaciji sa ostalim oralnim HCV lijekovima, sa ili bez pegiliranog interferona.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)