Kava pomaže smanjenu nuspojava liječenja hepatitisa C

salica kavePostoji li nešto što dobra šalica kave (ili tri?) ne može uraditi?

Ne samo što konzumacija kave usporava progresiju jetrenog oboljenja i povećava šanse za uspjeh za vrijeme tretmana kod kronične hepatitis C infekcije, nego se čini kako konzumacija tri ili više šalice dnevno smanjuju učestalost nuspojava tretmana hepatitisa C za više od 80%.

Ova otkrića sugeriraju kako kava može značajno povećati toleranciju na tretman hepatitisa C su bila predstavljena na 10-oj konferenciji o utjecaju AIDSa.

HEPAVIH ANRS CO13 studija je kohortna studija o HIV/HCV ko-inficiranim pacijentima koji su na terapiji pegiliranim interferonom/ribavirinom.

Približno 100 osoba ko-inficirano sa hepatitisom C (HCV) i HIV je pitano da li konzumiraju kavu te ako da, koliko. Zamoljeni su da prijave nuspojave svojeg hepatitis C tretmana.

Osobe koje konzumiraju tri ili više šalice kave dnevno su u 81% slučajeva imali manje nuspojave nego li osobe koje nisu konzumirale kavu. Vjerojatnost prijavljivanja nuspojava se smanjila za 36% za svaku šalicu kave koju su konzumirali.

Istraživači su primijetili kako pozitivni učinci mogu nastati zbog kofeina koji se bori sa umorom, manjkom koncentracije i pažnje koji su često prijavljivali pacijenti na hepatitis C tretmanu. Preporuča se daljnje istraživanje o dobrobiti konzumacije kave i/ili kofeina.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)