Četiri skupine hrane koje pomažu u otklanjanju depresije

depresijaMože se primijeniti kod puno osoba sa kroničnim hepatitisom C - pokazano je kako konzumacija hrane bogate sa ova četiri elementa pomaže u otklanjanju depresije.
Više nego li kod ostale populacije, osobe sa kroničnim hepatitisom C su posebno podložne depresiji. Oslobađanje od kliničke depresije uobičajeni zahtijeva liječničku pomoć. Ali, konzumacija odgovarajuće hrane je relativno jednostavan način na koji se može pomoći depresivnim osobama. Hrana može biti ili korisna ili štetna za nečije zdravlje. Kao takva, dijeta može biti snažno oružje za otklanjanje depresije. Preciznije, poznato je da četiri skupine hrane koje su dole opisane podižu emocionalno zdravlje.

O depresiji i hepatitisu C

Kao da borba sa hepatitisom C nije dovoljno veliki teret, značajan postotak pacijenata sa hepatitisom C se također bori  sa velikom depresijom u nekoj točki svojeg oboljenja. Ipak, Kada se potištenost pretvori u kliničku depresiju, onda se ne smije ignorirati.

Prema Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders (DSM-IV), veliki depresivni poremećaj:
  1. Traje najmanje dva uzastopna tjedna
  2. Karakteriziran je kao depresivno stanje ili anhedonia (nemogućnost doživljavanja zadovoljstva od uobičajeno zadovoljavajućih životnih događaja kao što su hranjenje, vježbanje, socijalna ili seksualna interakcija).
  3. Popraćena je sa najmanje četiri slijedeće pojave
  • Preplavljenost tugom i prazninom
  • Pomanjkanjem interesa ili zadovoljstva u dnevnim aktivnostima
  • Primjene u apetitu ili težini
  • Poremećaj spavanja
  • Promjene u psihomotornoj aktivnosti
  • Umor ili gubitak energije
  • Osjećaj krivnje ili beskorisnosti
  • Teškoće u fokusiranju, koncentraciji ili donošenju odluka
  • Stalne misli o smrti ili razmišljanje o samoubojstvu
Prema DSM-IV kriteriju, omjer prijavljene prevalencije za većinu depresivnih poremećaja su veće kod osoba sa hepatitisom C nego li kod opće populacije:

  • Približno 24-70% osoba sa kroničnim hepatitisom C pati od depresije
  • Približno 6-10% opće populacije pati od kliničke depresije
Iako niti jedna posebna dijeta nije u mogućnosti izliječiti glavni poremećaj depresije, određena hrana može poboljšati raspoloženje. Važno je zabilježiti kako dijeta nije zamjena za odgovarajuću medicinsku skrb. Ipak, ove četiri grupe hrane mogu pomoći u programu kliničkog liječenja depresije.

ugljikohidrati1) Odgovarajući ugljikohidrati – Cijela zrna kao što je na primjer smeđa riža, zob, kamut, strvno žito i peruansko žito su visoko rangirani na listi ugljikohidrata. Postoje dva glavna razloga zbog kojih su ugljikohidrati povezani sa dobrim raspoloženjem. Prvi je što ugljikohidrati pojačavaju serotonin – kemikaliju u mozgu koja podiže raspoloženje. Drugi glavni razlog je taj što cijela zrna pružaju stalan izvor energije što pomaže izbjegavanju brzog sagorijevanja šećera u krvi koje može dovesti do naglih promjena raspoloženja. Kao plus osobama sa hepatitisom C, sprječavanje visokog nivoa šećera u krvi pomaže u zaštiti jetre od nakupljanja masnoća u njenim stanicama.

omega 32) Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama – Sudionici u studiji objavljenoj 2002 godine u Archives of General Psychiatry su uzimali samo gram omega-3 ribljeg ulja svaki dan te primijetili 50% smanjenje simptoma kao što su tjeskoba, poremećaj spavanja, neobjašnjenog osjećaja tuge, suicidalnih misli te smanjenje seksualnih poriva. Ostale studije pokazuju kako osobe koje ne konzumiraju učestalo ribu koja je bogati izvor omega-3 masnih kiselina su podložnije depresiji. Neki od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su orasi, laneno sjeme te riblje ulje od lososa, skuše i sardina. Dodatno, omega-3 masne kiseline pomažu ublažavanju upalnih procesa koji mogu pogoršati hepatitis C.
http://archpsyc.ama-assn.org/

b vitamini3) Vitamini iz B skupine (6, 9 i 12) – U Španjolskoj studiji na približno 9000 ljudi, omjer depresije je imao tendenciju povećanja kod osoba koje su imale smanjeni unos folne kiseline (vitamin B9). Isto povećanje se desilo kod žena ali kod smanjenog unosa vitamina B12. Folna kiselina se nalazi u kvascu, jetri, povrću sa zelenim lišćem, šparogama, jagodama i žitaricama sa cijelim zrnom. Vitamin B12 se može pronaći u jetri, mesu, žumanjku jaja, peradi i mlijeku. Dodatno, vitamin B6 može pomoći kod depresije zbog toga što je on neophodan za proizvodnju neuroprijenosnika koji podižu raspoloženje – serotonin i dopamin. Hrana koja je bogata sa vitaminom B6 uključuje jetru, meso, smeđu rižu, ribu, maslac, ječmenu kašu, žitarice sa cijelim zrnom, paprike, špinat, banane i soju. Dodatno, dijeta bogata B vitaminima pomaže osobama sa jetrenim oboljenjem podižući im nivo energije te sprječavajući anemiju za vrijeme antivirusne terapije.

vitamin d4) Vitamin D – Različite studije su pokazale kako nizak nivo vitamina D stoji u vezi sa depresijom. Što je posebno važno za osobe koje imaju ograničeno izlaganje suncu, hrana bogata vitaminom D uključuje lososa, sardine, škampe, shitake gljive, mlijeko, bakalar i jaja. Osim lososa, pokazano je kako riba ulovljena u divljini ima značajno više vitamina D nego li ne-organski uzgajana riba. Iako je potrebno više dokaza, neka istraživanja ukazuju kako manjak vitamina D kod osoba sa kroničnim hepatitisom C zahtjeva dodavanje vitamina D za hepatitis C antivirusnu terapiju.

Postoji dovoljno dokaza koji sugeriraju kako depresija može imati korijene u slaboj ishrani. Ipak, Pojedinci koji žive sa kroničnim hepatitisom C su podložni depresivnim poremećajima iz nekoliko drugih razloga kao što su nuspojave lijekova ili psihološki i biološki utjecaj virusa. Iz multidimenzionalne perspektive ozdravljenja, konzumiranje odgovarajuće prehrane je jedna od komponenti plana liječenja depresije. Na sreću, promjena vaše dijete sa fokusom na odgovarajuće ugljikohidrate, omega-3 masne kiseline kao i hranu bogatu B vitaminima i vitaminom D ne samo što može pomoći u podizanju vašeg raspoloženja nego također sačinjava dijetu koja se uobičajeno preporuča za svakoga sa kroničnim hepatitisom C.


Reference:

http://www.care2.com/greenliving/7-mood-improving-foods.html, 7 Mood-Improving Foods, Sara Novak, Planet Green, Retrieved May 20, 2011, care2.com, Inc., 2011.
http://www.everydayhealth.com/depression/foods-that-fight-depression.aspx, Foods That Fight Depression, Chris Iliades, MD, Retrieved May 22, 2011, Everyday Health, Inc., 2011.
http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2009/01/why_depression.html, Why Depression is Likely with Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved May 21, 2011, Hepatitis Central, 2011.
http://www.mamashealth.com/nutrition/vitaminb.asp, Vitamin B, Retrieved May 22, 2011, MamasHealth, Inc., 2011.
http://www.naturalnews.com/020611.html, The Top Five Foods for Beating Depression, Erin Bates, Retrieved May 21, 2011, Natural News Network, 2011.
http://www.webmd.com/depression/guide/diet-recovery, Depression and Diet, Retrieved May 20, 2011, WebMD, LLC, 2011.
http://www.weightandwellness.com/id41.html, Foods that Heal Depression, Retrieved May 21, 2011, Nutritional Weight and Wellness, Inc., 2011.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=110, Vitamin D, Retrieved May 22, 2011, The George Mateljan Foundation, 2011.






Izvor:
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)