Stručnjaci procjenjuju kako je u Pakistanu 16-148 miliona ljudi inficirano s hepatitisom

HCVZdravstveni profesionalci su izrazili veliku zabrinutost zbog širenja hepatitisa C u Pakistanu te su izjavili kako se procjenjuje da je 16-148 miliona osoba inficirano sa različitim oblicima hepatitisa. Svoju zabrinutost su izrazili na seminaru o javnoj svjesnosti o hepatitisu C koja se održala na University of Health Sciences.

Vodeći gastroenterolog i ravnatelj Gujranwala Medical College, profesor Aftab Moshin je izjavio kako je od 200 miliona Pakistanaca približno 16-148 miliona inficirano sa različitim oblicima hepatitis virusa. Dodao je kako „Pakistan ima najveći broj pacijenata sa jetrenim oboljenjima u svijetu.“

Profesor Aftab Mohsin koji je bivši voditelj nacionalnog programa za prevenciju i kontrolu hepatitisa koji je sada prebačen na provincije je izjavio kako dokazi širenja hepatitis C virusa ukazuju na uporabu ne sterilnih igala u Pakistanu. „Procjenjuje se kako se godišnje primjeni 16 milijardi terapijskih injekcija u svijetu a od toga samo u Pakistanu 800-900 miliona,“ izjavio je dodajući kako je„devet od deset injekcija primijenjenih u zemlji je nepotrebno.“

Izjavio je kako doktori posebno oni koji imaju praksu u manjim gradovima i ruralnim područjima ugađaju pacijentima kada oni zahtijevaju infuziju ili injekcije. „To nije samo nadriliječništvo, držim stomatologe i liječnike odgovornim za nesigurnu praksu primjene nepotrebnih injekcija i uporabe ne sterilnih igala i šprica,“ izjavio je profesor Mohsin.

Također je izjavio kako nažalost ne postoje zakonske odredbe koje bi zabranjivale ponovnu uporabu igala kao što ne postoji zakon koji zabranjuje nadriliječnicima obavljanje prakse.

Predsjednik Pakistanskog društva gastroenterologa i profesor medicine na Allama Iqbal Medical College profesor Arif M. Siddiqui je izjavio kako je zajedno sa siromaštvom i nepismenošću uporaba ne sterilnih britvica i stomatoloških instrumenata putujućih brijača i stomatologa te kontaminirana transfuzija krvi glavni razlozg za širenje tihe epidemije zvane hepatitis.

Dodao je kako rizik od infekcije može biti smanjen poduzimanjem mjera predostrožnosti i stvaranjem svjesnosti u narodu.

Privremeni zamjenik rektora UHS profesor Mohammad Tahir je izjavio kako približno 66% populacije u Pakistanu živi u ruralnim područjima gdje ne postoji svjesnost o prijenosima virusne infekcije.

Direktor centra za inovaciju u učenju pri UHS, jetreni kirurg dr. Arif Rashid Khawaja je naglasio potrebu za zajedničkim naporima u borbi sa hepatitisom C. Izjavio je kako je transplantacija jetara uobičajeno jedina opcija tretmana za pacijente sa zadnjim stadijem jetrenog oboljenja; ipak, postoje samo 3 ili 4 kvalificirana kirurga za transplantiranje jetara u zemlji koji čine individualne napore.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)