Da li je vitamin K dobar za vašu jetru?

vitamin k tableteAko razmatrate koji vitamin može biti dobar za vašu jetru, osigurajte da znate sve činjenice za i protiv uzimanja vitamina K.
Većina nas smatra vitamine (uglavnom A, B, C, D i E)  kao jutarnje tablete koje uzimamo da nas održavaju zdravim. Iako je ova predrasuda uglavnom točna, generalizacija kako su svi vitamini dobri za vas daleko je od istine. Zbog toga što jetra mora obraditi sve vitamine koje konzumiramo, zdravstvena dobrobit dijetnih dodataka prehrani je posebno važna i kompleksna kad se procjenjuje koji su vitamini korisni za osobe sa jetrenim oboljenjem. Kada je riječ o manje poznatom vitaminu K, naizgled kontradiktorne informacije mogu dovesti do toga da osobe sa kroničnim oboljenjem jetre trebaju upute.

O vitaminu K

Vitamin K je neophodan za sintezu proteina koji pomažu kontrolirati krvarenje (faktor zgrušavanja) te je zbog toga potreban za normalno zgrušavanje krvi. K je izveden iz Njemačke riječi „koagulation“.

Nalazeći ga u nekoliko različitih oblika, vitamin K je razgradiv u masnoći što ga svrstava u grupu sastojaka zvanih naftokinoni. Postoje tri različita oblika vitamina K:

vitamin k


Vitamin K1 – uobičajeno ga se može naći u lisnatom zelenom povrću kao što su brokule, špinat, biljno ulje, žitarice, u nekim vrstama mesa i sireva. Ovaj prirodni oblik vitamina K se dobiva kroz dijetnu prehranu. Poznat i kao fitonadion, vitamin K se komercijalno proizvodi za medicinsku upotrebu kroz nekoliko trgovačkih imena uključujući Phylloquinone®, Phytonadione®, AquaMEPHYTON®, Mephyton® i Konakion®.

Vitamin K2 – Odnosi ne na menakinone. Sastojci vitamina K2 se prave od strane bakterija u crijevima. Iako neke zemlje koriste ovaj oblik dopune prehrani, samo se mala količina vitamina K2 može apsorbirati.

Vitamin K3 – vitamin K3 ne ne pojavljuje u prirodnom obliku vitamina K. Umjesto toga, on je sintetički preparat razgradiv u vodi koji se proizvodi u laboratorijima. Također zvan i menadion, sintetički vitamin K3 se u početku koristio za liječenje nedostatka vitamina K kod novorođenčadi. Ipak, menadion je zabranjen od strane FDA kao dodatak prehrani koji se može kupiti bez recepta.


Manjak vitamina K

Iako je rijedak kod odraslih osoba, osobe sa jetrenim oboljenjem imaju povećani rizik od manjka vitamina K. To je zbog toga što jetra sintetizira žučnu kiselinu i izlučuje ju u tanko crijevo gdje ima ključnu ulogu u apsorpciji lipida. Kao vitamin koji je razgradiv u masnoći, vitamin K zahtijeva odgovarajuću lipidnu apsorpciju da bi mogao biti apsorbiran. Zbog toga, jetreno oboljenje koje rezultira smanjenjem žučne sinteze može dovesti do narušavanja apsorpcije vitamina K te njegovog manjka. Dodatno, većina faktora koji utječu na zgrušavanje krvi se skoro isključivo nastaje u jetri te zbog toga jetreno oboljenje može uzrokovati poremećaj u zgrušavanju krvi sa nekoliko ostalih mehanizama.

Novorođenčad je podložna nedostatku vitamina K iz dva razloga:
  1. Samo mala količina vitamina K pređe preko posteljice
  2. Za vrijeme prvih nekoliko dana nakon porođaja, crijeva novorođenčadi ne sadrže bakterije koje proizvode vitamin K
Ovaj manjak može uzrokovati krvarenje u slučaju kada dijete ima povećan tendenciju krvarenju. Uobičajeno je davanje injekcija vitamina K novorođenčadi kako bi ih se zaštitilo od ovog problema.

Vitamin K za jetrena oboljenja

Može se sumnjati na manjak vitamina K ako se događa neuobičajeno krvarenje kod osoba čije ih zdravstveno stanje dovodi u takav rizik – kao što je jetreno oboljenje. Liječnici uobičajeno dijagnosticiraju manjak vitamina K radeći testove krvi koji mjere zgrušavanje krvi te otkrivajući koliko vitamina K osoba konzumira. Iako uzimanje vitamina K oralno ili putem injekcija uobičajeno popravlja ovaj problem, osobe s manjkom vitamina K ozbiljnim oštećenjem jetre mogu trebati transfuziju krvi kako bi poboljšali faktor zgrušavanja. To je zbog toga što oštećena jetre nije u mogućnosti sintetizirati faktor zgrušavanja čak i nakon što je dana injekcija vitamina K.

Studija objavljena 21. srpnja 2004 godine u izdanju The Journal of the American Medical Association snažno povezuje vitamin K sa smanjenim rizikom od karcinoma jetre kod osoba sa najvećim rizikom od oboljenja. Do otkrića je došlo slučajno za vrijem istraživanja o gubitku koštane mase. Iako mehanizam koji bi objasnio zašto vitamin K sprječava ili inhibira rast stanica karcinoma jetre ostaje nepoznat, istraživači koji su bili uključeni u ovu studiju su zaključili kako vjerojatno postoji uloga vitamina K u prevenciji karcinoma jetre kod osoba sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem.

U gore navedenoj studiji vitamin K2 je bio izoliran kao potencijalan borac sa karcinomom ali nisu svi vitamini K isti. Zbog toga što sintetički vitamin K može prouzročiti oštećenje jetre, menadion se nikada ne preporuča za osobe sa jetrenim problemima.

vitamin k

Vitamin K je neophodan za normalno zgrušavanje krvi, proces koji sprječava da obična ogrebotina postane smrtonosna. Za novorođenčad ili osobe za koje je dijagnosticiran manjak vitamina K, mogu biti prikladne injekcije ili dopuna prehrani. Dodatno, osobe sa jetrenim oboljenjem mogu imati koristi od ovog vitamina ali je potrebno dodatno istraživanje kako bi se potvrdilo zbog čega te utvrdila njegova sigurnost. Iako se obilata konzumacija hrane bogate sa vitaminom K čini savršeno zdravom, vitamin K3 predstavlja stvarnu opasnost za svakoga tko ga uzima, posebno za osobe sa jetrenim oboljenjem.



Reference:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FKA/is_10_66/ai_n6198002/, Vitamin K cuts liver cancer risk, Retrieved September, 14, 2010, PRIMEDIA Intertec/Gale Group/CBS Interactive Inc., 2010.

http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/292/3/358?view=short&fp=358&vol=292&lookupType=volpage, Role of Vitamin K2 in the Development of Hepatocellular Carcinoma in Women With Viral Cirrhosis of the Liver, Daiki Habu, MD, PhD, et al, Retrieved September 16, 2010, The Journal of the American Medical Association, July 2004.

http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/292/21/2580-a, Vitamin K Deficiency and Hepatocellular Carcinoma, Marie-Astrid Piquet, MD, et al, September 16, 2010, The Journal of the American Medical Association, December 2004.

http://www.ehow.com/about_5060886_vitamin-excess-liver-problems.html, Vitamin K Excess & Liver Problems, Faith Alessio, Retrieved September 14, 2010, eHow Inc., 2010.

http://www.merck.com/mmhe/sec12/ch154/ch154l.html, Vitamin K, Retrieved September 14, 2010, Merck & Co, Inc., 2010.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18374204, Hepatocellular carcinoma and vitamin K, Mizuta T, et al, Retrieved September 16, 2010, Vitamins and Hormones, 2008.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/patient-vitamink.html, Vitamin K, Retrieved September 16, 2010, US National Library of Medicine, 2010.

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/misc_topics/vitamink.html, Vitamin K, R. Bowen, Retrieved September 16, 2010, Colorado State University, 2010.







LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)