Statini mogu spriječiti razvoj raka jetara kod ljudi s hepatitisom B

HBVNova studija pokazuje kako statini, popularni lijekovi za sniženje kolesterola mogu također smanjiti rizik od karcinoma jetara među osobama sa hepatitisom B. Hepatitis B, upala jetara nastala kao posljedica hepatitis B virusa je jedan od glavnih uzročnika karcinoma jetara.

Ovo nije prvi put da su statini pokazali kao obećavajući u smanjenu rizika od karcinoma jetara. Ostale studije su dale naslutiti kako ovi lijekovi mogu imati ulogu u sprječavanju određenih oblika karcinoma uključujući i karcinom dojke.

U novoj studiji više od 33,000 osoba sa hepatitisom B koji su praćeni od 1997 do 2008 godine a koji su uzimali statin su imali znatno manje šanse od razvitka karcinoma u usporedbi sa sudionicima kojima nisu propisani statini. Što više, što je osoba duže uzimala statine veće su bile šanse za smanjenje rizika od karcinoma jetara. Sudionicima studije su bili propisani statini za liječenje visokog nivoa kolesterola. Sveukupno, 1021 osoba je razvila karcinom jetara za vrijeme studijskog perioda.

Istraživači su izjavili kako je potrebno dodatno istraživanje kako bi se vidjelo kako statini mogu smanjiti rizik od karcinoma jetara među osobama sa hepatitisom B.

„Statini imaju potencijalni zaštitni učinak protiv nosioca karcinoma i hepatitis B virusne infekcije koja predstavlja značajan rizik za karcinom jetara,“ izjavio je Dr. Pau-Chung Chen, profesor environmentalne medicine i epidemiologije na National Taiwan University. „Upotreba statina ne samo što koristi u sprječavanju kardiovaskularnih oboljenja nego je također pogodna strategija u sprječavanju hepatocelularnog karcinoma“, izjavio je Chen.

Ipak, statini mogu prouzročiti potencijalno opasan porast jetrenih enzima i oštećenje jetara. Potrebna je redovita kontrola jetrene funkcije za sve osobe koje uzimaju statine.

Studija je objavljena 23 siječnja u Journal of Clinical Oncology.

„Ovo je uzbuđujuće i nesumnjivo temeljno istraživanje“, izjavio je Dr. Eugene Schiff, profesor medicine i direktor centra za jetrena oboljenja na University of Miami Miller School of Medicine.

„Jedan od problema je taj što su statini relativno kontraindicirani kod osoba sa jetrenim oboljenjem,“ izjavio je Schiff. Ali, „glavna poruka za osobe sa hepatitisom B ili bilo kojom osobom sa jetrenim oboljenjem je da su statini sigurni. Ovo ponovo naglašava činjenicu da ako netko ima kronični hepatitis B a postoje indikacije za statine, trebali bi ih dobiti i možda postoje dobrobiti daleko iznad smanjivanja kolesterola: oni također mogu smanjiti rizik od karcinoma jetara.“

Dr. David Bernstein, šef hepatologije na North Shore University Hospital je oprezniji. „Skoro da sva ostala jetrena stanja i ciroza moraju biti prisutni prije razvitka karcinoma jetara,“ izjavio je. Za vrijeme ciroze, tkivo ožiljka zamjenjuje zdravo jetreno tkivo. „Statini moraju biti upotrebljavani sa oprezom kod pacijenta sa cirozom što može ograničiti njihovu upotrebu kod pacijenata sa jetrenim oboljenjem koji imaju rizik od razvitka karcinoma jetara,“ izjavio je. „Potrebna su daljnja istraživanja na ovoj populaciji pacijenata kako bi se potvrdila ova otkrića.“



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)