Čuvajte se hepatitisa B u salonima za manikiranje

HBVSkoro 5 miliona Amerikanaca ima kronični hepatitis a vjerovali ili ne, puno njih ne zna za to zbog toga što nemaju simptome. Sada nova studija pokazuje kako se korisnici salona za manikiranje možda izlažu riziku za ovo smrtonosno oboljenje.

Nancye Swanson sama manikira svoje nokte. Prije 6 mjeseci je skoro umrla od hepatitisa B, ozbiljne infekcije jetre za koji doktori tvrde da je dobila u salonu za manikiranje.

„Osjećala sam se kao da imam gripu“, izjavila je.

Njena koža je požutjela što je simptom hepatitisa B. To se desilo dok je bila na pedikuri.

„Puno ovim mjesta upotrebljava oštre instrumente a možda ih ponovo koriste,“ izjavio je Dr. Robert Gish, klinički profesor na Kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu.

Dr. Gish piše zdravstvenu strategiju za Vijetnamsku vladu o širenju hepatitisa B zbog toga što svi koji su rođeni u Azijsko Pacifičkom području imaju visok rizik od hepatitisa B. Ovo uključuje tisuće osoba koje rase u salonima diljem SAD a koje možda čak i ne znaju za to.

„95% osoba sa hepatitisom B nema simptoma“, izjavio je Dr. Gish. „To je problem.“

Iako ne postoji lijek, Nancy uzima tablete jednom dnevno kako bi imala hepatitis B pod kontrolom.


„Ne mogu vjerovati da sam bila tako blizu smrti,“ izjavila je.

Kako bi se zaštitili, Hepatitis B foundation preporučuje:

Donesite svoj vlastiti pribor zbog toga što dezinfekcija ne mora biti 100% učinkovita. Ako imate posjekotine, ozlijede od ugriza kukaca ili infekciju kože – odgodite termin. Nemojte brijati noge prije pedikure zbog toga što to povećava vaš rizik od infekcije. Pitajte koliko često se kupke za noge dezinficiraju.

Nisu samo saloni za pedikuru ono na što trebate pripaziti. Prema Dr, Gishu sva mjesta gdje možete dobiti tetovažu, čpiersing, čak i brijačnice mogu predstavljati rizik od stjecanja hepatitisa B.

Postoji cjepivo za hepatitis B koje se rutinski daje dojenčadi od 1991 godine. Sada se preporučuje da se odrasle osobe koje imaju visoki rizik cijepe te se u svezi toga savjetujte sa vašim doktorom.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)